Adóelkerülés miatt nyomoznak Shakirával szemben

Már korábban is Barcelonában élhetett a popsztár, viszont a pénzt nem fizette be.

Lakner Dávid
2018. 01. 24. 18:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol hatóságok adóelkerülés miatt nyomoznak Shakira ellen – számolt be róla a héten több lap, köztük a brit The Guardian. Úgy vélik, az énekesnő igyekezett kibújni a törvényi szabályozás alól az előtt, hogy hivatalosan is Barcelonába költözött volna.

A kolumbiai popsztár 2015-ben költözött a Bahama-szigetekről Barcelonába, ahol jelenleg is él párjával, Gerard Piqué futballjátékossal, valamint két közös fiukkal. Az adóhatóságok szerint viszont már 2012 és 2014 között is a városban élhetett, viszont „elfelejthetett” ott jövedelemadót fizetni. A barcelonai ügyészség még decemberben megkezdte a vizsgálatot, eredmény pedig június közepére várható. 

Az énekesnő neve már tavaly is felbukkant a Paradise-iratok (Paradise Papers) néven ismert anyagban mint olyan híresség, aki bahamai lakosként tünteti fel magát, bár Barcelonában él. Továbbá a Máltán bejegyzett, hárommillió euró alaptőkéjű Tournesol Ltd. egyedüli részvényeseként jelent meg. A legkisebb EU-tagállamot régóta vádolják azzal, hogy adóparadicsomként működik. Az iratok szerint Shakira vagyonát, védjegyeit 2009-ben a Tournesolhoz vitték át, eközben pedig a cég 31 millió euróval növelte a tőkéjét. Ez a pénz kamatmentes kölcsön formájában érkezett egy luxemburgi Shakira-cégtől, az ACE Entertainmenttől. A kölcsönt aztán 2014-ben törölték. 

A popsztárt képviselő ügyvéd szerint a Tournesol Ltd. megfelel minden jogi követelménynek, Shakira pedig számos helyen lakott karrierje során, és mindenhol betartotta a jogi előírásokat. 

A kolumbiai énekesnő 1977-ben született Shakira Isabel Mebarak Ripoll néven, első albuma, a Magia pedig 1990-ben jött ki. Azóta tíz nagylemezt jelentett meg, a legutóbbit tavaly, El Dorado címmel. Egyik legnépszerűbb albumának a 2001-es Laundry Service bizonyult, rajta olyan slágerekkel, mint az Underneath Your Clothes, a Whenever, Wherever vagy az Objection (Tango).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.