Alig van esélyük a női rendezőknek Hollywoodban

Nem sok lehetőséget kapnak, ugyanis egy felmérés szerint a filmeken dolgozó rendezők 95,7 százaléka férfi.

MN
2018. 01. 05. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig kapnak lehetőséget a női rendezők Hollywoodban – ez derült ki egy csütörtökön közzétett új tanulmányból, amely egy évtizedre visszamenően elemezte a rendelkezésre álló adatokat.

Az MTI beszámolója szerint a Dél-kaliforniai Egyetemen készült jelentés 2007 és 2017 között vizsgálta, hogy a 11 év alatt a legnagyobb bevételt hozó 1100 film rendezői székében milyen volt a nemek és etnikumok aránya. Kiderült, hogy a filmeken dolgozó 1223 rendező 95,7 százaléka férfi volt és csak 4,3 százaléka nő.

2017-ben a 100 legnézettebb film közül csak nyolcnak volt női rendezője. A vizsgált 11 éves időszakban a 2017-et megelőző években közülük egyik sem jegyzett olyan filmet, amely az év száz legnagyobb közönséget vonzó produkciója között szerepelt.

A tanulmány ismételten felhívta a figyelmet a Hollywoodban tapasztalható nemi diszkriminációra.

A szerzők megoldásként azt ajánlották, hogy jelentősen növelni kell a női alkalmazottak számát az ágazatban.

A jelentés arra is rámutatott, hogy a rendezői széket főleg fehér férfiak foglalják el, és a más etnikai csoportból származók háttérbe szorulnak. Az 1223 rendező közül mindössze 5,2 százalék volt fekete és 3,2 százalék ázsiai.

Az Inclusion in the Director’s Chair? (Befogadó-e a rendezői szék?) című tanulmány írói hangsúlyozták, hogy most, mikor a szórakoztatóipar és benne a filmipar válaszúthoz érkezett, itt az ideje, hogy lépéseket tegyenek az egyenlőtlenségek felszámolására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.