Csak Mozartot játszanak a salzburgi Mozart-héten Villazón vezetése alatt

A fesztivál eddigi vezetője XX. századi zeneszerzőket is beválogatott a műsorba, de ő távozik.

MTI
2018. 01. 29. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárólag Mozart-művek lesznek hallhatók a világ leghíresebb Mozart-fesztiválján, a salzburgi Mozart-héten a következő öt évben Rolando Villazón tenor vezetése alatt.

A világhírű tenor 2019 és 2023 között lesz a fesztivál intendánsa, ez alatt az idő alatt bejelentése alapján kizárólag az osztrák zeneszerző alkotásai lesznek hallhatók.

„Az egész város ünnepelje Mozart születésnapját!” – hangoztatta Villazón.

Az idei fesztivál február 4-ig tart. A zeneszerző születésének 200. évfordulója, 1956 óta Mozart születésnapjára, január 27-re időzítik a programsorozatot. Mozart zenéje mellett korabeli zeneszerzők, például Johann Sebastian Bach, Edward Elgar és Jörg Widmann műveit is előadják.

Az előző években kortárs zeneszerzők műveit is megszólaltatták, köztük John Cage (1912–1992) és a 2016-ban elhunyt Pierre Boulez alkotásait.

A salzburgi Mozarteum Alapítvány Villazónt bízta meg az eddigi művészeti vezető, Marc Minkowski munkájának folytatásával. A mexikói születésű énekes, rendező és író intendánssá választásával a Salzburgi Húsvéti Játékok sikereit szeretnék megcélozni. A programsorozat Cecilia Bartoli sztárszoprán vezetésével kis fesztiválból nagy figyelemmel kísért, jelentős zenei eseménnyé vált.

Villazón szerződése július 1-jétől él, így csak 2019-ben tartják az első fesztivált teljesen az ő irányításával, a 2018-as Mozart-hét művészeti vezetője még Maren Hofmeister lesz. Hofmeister váratlanul, alig egy évvel hivatalba lépése után jelentette be távozását a Mozart-hét éléről, lemondásának oka nem ismeretes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.