Elhunyt Bolba Lajos karmester

A Magyar Televízió zenei osztályának egykori vezetője 86 éves volt.

MTI
2018. 01. 29. 20:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú betegség után, 86 éves korában hétfőn elhunyt Bolba Lajos karmester, a Magyar Rádió Szórakoztatózenei osztályának és a Magyar Televízió zenei osztályának egykori vezetője, számtalan könnyűzenei műsor zenei rendezője – közölte a család az MTI-vel.

A könnyűzenei élet eMeRTon Életmű-díjas, Magyar Rádió nívódíjas, meghatározó egyénisége pályája során a József Attila Színház, a Budapesti Operettszínház, a Madách Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Pesti Magyar Színház valamint a Vidám Színpad karnagya és zenei rendezője is volt.

Számtalan könnyűzenei műsort – mint a nemrég 50. születésnapját ünneplő Táncdalfesztivál, a Tessék választani, a Made in Hungary vagy a Slágerbarátság -, valamint hanglemezeket, filmeket, színdarabokat szerkesztett és rendezett az 1960-as évek óta.

Bolba Lajos 1931. augusztus 2-án született a csehszlovákiai Késmárkon, 1945-ben települt át Magyarországra. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett. 1959-ben lett a Magyar Rádió munkatársa, a Zenei osztály szerkesztője, a Könnyűzenei, majd a Szórakoztatózenei osztály vezetője.

1994 és 1996 között a Magyar Televízió (MTV) zenei osztályvezetője volt.

Húsz évig tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1991-ben megalapította a Harmónia Énekegyüttest.

1996–1998-ban a Kodály Zoltán Zenei Általános Iskola igazgatójaként dolgozott.

Az eMeRTon-díjat a Magyar Rádió az ő kezdeményezésére hozta létre 1986-ban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.