Budapesten forgat Marjane Satrapi

A Persepolis írónője a Nobel-díjas fizikus életét mutatja be.

Lakner Dávid
2018. 02. 20. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon forgatja Marie Curie-ről szóló életrajzi filmjét Marjane Satrapi, a Persepolis írója – közölte a Variety. Az iráni írónő-rendező Radioactive címmel tervezi bemutatni a Nobel-díjas fizikus életét bemutató alkotást, méghozzá Rosamund Pike főszereplésével.

A forgatókönyvet Jack Thorne írja, aki a Harry Potter és az elátkozott gyermek színpadi változatát is jegyezte. A filmet az Amazon és a StudioCanal közösen finanszírozza. A történethez, ahogy Satrapi eddigi legismertebb filmje esetében, itt is egy képregény szolgál alapul. Lauren Redniss még 2010-ben jelentette meg művét Radioactive: Marie & Pierre Curie: A Tale of Love and Fallout címmel.

A készülő Radioactive-ot a rendezőnő korábban úgy jellemezte: életről, szerelemről, szenvedélyről, tudományról és halálról szól majd. „Nem csupán életrajzi alkotás készül erről a kivételes nőről. A radioaktivitás történetét felfedezésétől napjainkig meséli el, emberi megközelítést adva a Curie-házaspár felfedezéséről, bemutatva egyben mások cinizmusát is” – fejtette ki. 

Satrapi legismertebb műve a kőkemény iráni mindennapokat, gyermekkori tapasztalatait feldolgozó Persepolis képregény, amiből 2007-ben maga is rendezett animációs filmet. Később olyan műveket tett még le az asztalra, mint a 2011-es Szilvás csirke, vagy a 2014-es A hangok, Ryan Reynoldsszal a főszerepben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.