Eddig ismeretlen festményt fedeztek fel egy ismert Picasso-kép alatt

A Guggoló asszony című kép alatt Barcelona tájképét találták.

Molnár Csaba
2018. 02. 17. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Science folyóiratot is kiadó, afféle tudományos akadémiaként működő Amerikai Szövetség a Tudomány Fejlődéséért (American Association for the Advancement for Science – AAAS) idén Austinban tartja éves konferenciáját, amely egyike a leginkább várt tudományos kongresszusoknak. Itt jelentették be, hogy amerikai kutatók a chicagói Művészeti Kutatóközpontból (Centre for Scientific Studies in the Arts) eddig ismeretlen Picasso-képet találtak a Guggoló asszony című ismert festmény alatt.

A felfedezéshez olyan, a röntgenfluoreszcencia elvén működő szkennert használtak, amely számos szempontból előnyösebb a festmények vizsgálatához eddig használt képalkotó eljárásoknál. Nemcsak olcsóbb, de hordozható is, ami elsődleges fontosságú, ha olyan felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat kell megvizsgálni, amelyeket a múzeumok, magángyűjtők semmi pénzért – vagy csak egy nagy halom pénzért – engednek ki a kezeik közül.

Különösen érdekes, hogy a feltételezések szerint a Guggoló asszony alatt nem Picasso festménye bújt meg, hanem talán egy tanítványáé. Az eredeti, katalán dombokat ábrázoló kép fekvő tájolású volt, a felszínen lévő Picasso-mű viszont álló. Még izgalmasabb, hogy a mélyben rejlő dombok kontúrját követi a guggoló asszony hátának vonala, tehát mintha a mester valamilyen okból meg akart volna valamit őrizni az így elfedett festmény képi világából. Arról nincs tudomásunk, hogy vajon miért egy befestett vásznat használt Picasso a Guggoló asszony megalkotásához.

Kenneth Brummel, az Ontariói Szépművészeti Galéria (itt őrzik a Guggoló asszonyt) kutrátora a BBC-nek elmondta, hogy a mélyben lévő festmény nem puszta érdekesség, de hasznos információkat is nyújt a kutatáshoz. Segíthet például a kép pontos dátumának és az elkészítési helyének meghatározásában. Emellett azon művészeket is közelebb hozza hozzánk, akikkel Picasso együtt alkotott.

Pablo Picasso egyébként gyakran a saját festményeire is új képet festett. Különösen igaz ez az úgynevezett kék periódusának festményeire, amelybe a Guggoló asszony is tartozik.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.