Hetvenévnyi zárvatartás után megnyílik a Szépművészeti román csarnoka

Március 15-től húsvétig ingyen tekintheti meg a közönség a második világháború óta zárva lévő termet.

MTI
2018. 02. 12. 10:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint hetven év után először lesz látható a Szépművészeti Múzeum felújított román csarnoka, amelyet március 15-től húsvétig ingyen tekinthet meg a közönség – jelentette be a csarnok hétfői sajtóbejárásán az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hangsúlyozta: a román csarnok felújításával a magyar kultúrpolitika egyik súlyos adósságát sikerült törleszteni. A Szépművészeti Múzeum egyik legszebb termét még a második világháború idején zárták le, és a kijavítatlan háborús sérülések miatt mostanáig nem is nyitották meg.

A Liget Budapest projektben felújították és korszerűsítették a múzeum épületét is; az intézmény történetében ez volt az eddigi legjelentősebb rekonstrukció – jegyezte meg a miniszter. Balog Zoltán elmondása szerint a múzeum átfogó rekonstrukciójára és a több ezer műtárgy költöztetésére 15 milliárd forintot adott a kormányzat, ebből 8,3 milliárdot tett ki a román csarnok helyreállítása. A csaknem 900 négyzetméter alapterületű, egy középkori bazilika belső terét megidéző terem falfestményeinek megújításán egy éven át 70 restaurátor dolgozott, 2500 négyzetméternyi falfelületet varázsolva újjá. A munkálatok során 1500 liter konzerválóanyagot, csaknem 100 kilogramm különböző színű pigmentet, valamint 5,5 kilogramm aranyat használtak fel. A múzeumi tér korszerű hűtési-fűtési, valamint modern világítási rendszert is kapott.

A múzeum átfogó felújítása 14 ezer négyzetmétert érint, ami az épület alapterületének negyven százaléka – közölte Balog Zoltán. Baán László, a Szépművészeti főigazgatója hozzátette: a beruházásnak köszönhetően a román csarnokkal együtt csaknem 2000 négyzetméterrel nagyobb lett a kiállítótér, és a műtárgyraktáraknak is félezer négyzetméterrel több hely jut majd. Mint elmondta, a következő hónapokban visszaköltöznek a Szépművészeti Múzeum XIX. század előtti gyűjteményei, majd az épület október 25-én nyílik meg a látogatók előtt egy Leonardo-kiállítással, amelynek a szintén most helyreállított, eddig nem látogatható Michelangelo-terem ad otthont.

Kiállítótér lesz az eddig irodaként működő, mostanra rekonstruált Schickedanz-terem is, míg a román csarnok melletti, frissen felújított tér a múzeumpedagógiát szolgálja majd – emelte ki Baán László. A román csarnok helyreállításáról készült videó a https://goo.gl/xRv1Tv linken tekinthető meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.