Ingyen adnák minden mozinak a letiltott filmet

Újabb érdekes lépésre szánta el magát a Megafilm: a Kojot minden magyar moziba eljuthat.

Vékony Zsolt
2018. 02. 12. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután, ahogy arról mi is beszámoltunk, Kostyál Márk rendező nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy Kojot című első filmjét a forgalmazó cég nem hogy nem szerepeltette a Magyar Filmhéten, hanem még ingyen elérhetővé is tette a YouTube-on, a Megafilm újabb érdekes lépésre szánta el magát.

A lapunknak is eljuttatott közleményükben ugyanis az áll, hogy ha igény mutatkozik rá, nullaforintos kölcsöndíj ellenében bármely magyar moziba eljuttatják a Kojotot, hogy a nézők a filmet mozivásznon tökéletes képi és hangminőségben láthassák, megtisztelve ezzel az alkotók munkáját is.

A Megafilm rövid közleménye szerint „a film felajánlásával ma megkerestük a budapesti, továbbá a vidéki mozikat egyaránt, természetesen az összes forgalmazói költség vállalása mellett”.

Ami a Kojot filmhétről való letiltását illeti: információnk szerint a Megafilm vezető producere, Kálomista Gábor eredetileg sem akarta szerepeltetni a mustrán, producertársa, Helmeczy Dorottya azonban igen. Amikor kiderült, hogy a Kojot egyik alkotója is nevezte a művet, botrány kerekedett, és Kálomistáék végérvényesen visszavonták a filmet. Az eljárás groteszk módon tükrözi a Kojot drámáját is: a filmben egy megcsömörlött fiatal férfi veszi fel a harcot a hatalmával korlátlanul visszaélő, mindent bekebelező oligarchával, amit, bár a film ennél jóval mélyebb és komplexebb, bárki könnyen aktuálpolitikai utalásként értelmezhetett.

Kálomista Gábornak nem először akad problémája egy magyar filmmel. 2016 őszén Gigor Attila Kút című alkotását hívatta vissza a moziból, és vágatott ki egy jelenetet, amelyben ő maga szerepelt – egy Hír TV-s archív felvételen volt látható. A cenzúra komoly botrányt keltett, több száz filmes állt ki a Kút alkotói mellett, a producer válaszul perrel fenyegetett, ám a hullámok végül elültek anélkül, hogy bárkit elsodortak volna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.