Kalapács alatt Dalí rágógumiszerű csontfigurái

Február 28-án 1,8, illetve 1,2 millió fontról indul értük a licit.

Vass Norbert
2018. 02. 08. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Salvador Dalí a harmincas évek első felében készített két festménye is szerepel a Sotheby’s aukciósház szürrealista művészetre fókuszáló londoni árverésének tételei között. A vásznak különlegessége, hogy a feminizmusáról is ismert extravagáns Tota Cuevas de Vera grófné személyesen a művésztől vásárolta őket. Az argentin arisztokrata hölgy Buenos Airesben élt, és Európában is gyakran megfordult. A húszas-harmincas évek párizsi művészvilágából mások mellett Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Max Ernst, Man Ray és Luis Bunuel is a baráti társaságába tartozott. Nemcsak gyűjtője, de részese, alakítója volt a korszak művészetének.

Az 1931-ben megfestett Gradiva című vásznon Dalí lázálmos festészete és technikai virtuozitása is megmutatkozik, mintha a neonkorszak pin-up lányait előlegezné, vagy épp egy profetikus Marilyn Monroe-portré lenne. Az erotomán háza című kép előterében Dalí furcsa, csont- és rágógumiszerű, álomban fogant alakjait látjuk, a háttérben pedig a katalán tájkép sejlik fel. Utóbbi alkotást sohasem láthatta még a nagyközönség, de a Gradiva is mindössze egyszer szerepelt kiállításon. Február 28-án 1,8, illetve 1,2 millió fontról indul értük a licit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.