Máris darab született Harvey Weinsteinről

A színre vitelről vagy megfilmesítésről egyelőre nincs információ.

Lakner Dávid
2018. 02. 23. 15:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Broadway-producere javaslatára színdarabot írt a hírhedt hollywoodi producerről, Harvey Weinsteinről a Pulitzer-díjas David Mamet – közölte a The Guardian. A szerző új regényéről adott interjút a Chicago Tribune-nek, amikor felfedte, hogy már el is készült a zaklatási gyanúba keveredett filmesről szóló művével. A darab címe Bitter Wheat (Keserű búza) lett, a színre vitelről ugyanakkor egyelőre nem született semmilyen megállapodás.

Mamet számára nem új, hogy hasonló témában írjon: 1992-es filmjében, az Oleannában már a középpontba emelt egy tanárt, akit diákja vádolt meg. „Sokat gondolok erre a témára mostanában” – fejtette ki az író az interjúban. Szerinte minden társadalomnak meg kell küzdenie a szexualitás „irányíthatatlan dzsinnjével”, és már számos különböző úton-módon próbálkoznak, de egyik sem működik igazán. 

Hollywoodról sem először jegyez forgatókönyvet Mamet, ráadásul az Ennyi! (State and Main) szkriptjéből maga is rendezett filmet 2000-ben. Alec Baldwin egy önfejű vezetőt, William H. Macy pedig egy stresszes direktort alakított benne, a sztori pedig egy vermonti forgatásról szólt. 

Mamet 1988-as darabja, a Speed-the-Plow szintén a filmes iparról szóló szatirikus látlelet volt. Ezt a londoni Old Vicben állították színpadra, az egyik főszereplő pedig ironikus módon a most szintén zaklatási ügyeibe belebukott Kevin Spacey volt. A szerző legutóbbi Broadway-darabjában, a China Dollban pedig Alec Baldwint láthatják az érdeklődők.

Weinstein egyébként nemrég kényszerült újabb bocsánatkérésre, miután a védekezésében Meryl Streep és Jennifer Lawrence róla szóló szavait akarta felhasználni, az érintettek legnagyobb felháborodására. A hat nő által is beperelt egykori filmmogul ügyvédjei többek közt azt hozták fel Weinstein mentségére, hogy az anyám! színésznője szerint mindig kedves volt hozzá. Igaz, azt kifelejtették a védekezésből, hogy Lawrence mindezt így folytatta: „kivéve azokat a pillanatokat, amikor nem, és amik miatt egy igazi szemétládának neveztem őt.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.