Meghalt a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel kitüntetett festőművész

Réti Zoltán, aki a balassagyarmati zeneiskola alapítója is volt, 94 évesen távozott.

MTI
2018. 02. 12. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn elhunyt Réti Zoltán festőművész, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Temetése február 17-én, szombaton, 11 órakor lesz a balassagyarmati temetőben.

1923-ban született a Nógrád megyei Nagyorosziban. Igazi polihisztor volt, aki a képzőművészetnek és a zenének szentelte az életét: festőművész, a balassagyarmati zeneiskola alapítója és húsz éven át igazgatója, karnagy, a magyar zenetörténet meghatározó verbunkoskorszakának kutatója. Ő írta meg a balassagyarmati zeneiskola névadójának, Rózsavölgyi Márknak, „a csárdás atyjának” életét.

Akvarelljein megjelenítette Madách Imre, Mikszáth Kálmán, Komjáthy Jenő műveit. Az ember tragédiája című sorozata bejárta a világot, a Magyar Posta bélyeg formájában is kiadta. Festményei zeneszeretetét is tükrözik.

Számtalan díj, elismerés, kitüntetés birtokosa, díszpolgár Nógrád megyében, Nagyorosziban, Balassagyarmaton, Érsekvadkerten és Kétbodonyban. Sokszor csábították külföldre, de a nógrádi táj volt a mindene, a palócföld szerelmese volt – tudatta családja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.