Meghalt Horesnyi László

Életének 81. évében hunyt el a Jászai Mari-díjas színész.

MTI
2018. 02. 09. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horesnyi László 1937. október 2-án született Szegeden. 1963-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, majd a győri Kisfaludy Színház és a Szegedi Nemzeti Színház után 1969-ben szerződött a Madách Színházhoz, amelynek haláláig tagja volt – írják.

Mint fogalmaznak, Horesnyi László erős, robbanékony személyiségével, jelentős karakterszerepek megformálásával lett népszerű a közönség körében. Az Ádám Ottó vezette Madách Színház prózai előadásainak fontos szereplője volt, jelentős szerepei között volt Brabantio Shakespeare Othellójában, Pongrácz István a Beszterce ostromában, Scserbackij herceg az Anna Kareninában, Petúr bán a Bánk bánban, Edgar a Lear királyban, Tóth Mihály A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban, valamint Andrej Bolkonszkij herceg a Háború és békében.

Horesnyi László több tucatnyi játékfilmben és tévéjátékban játszott a televíziózás hőskorában. Különös tehetsége volt az elesett kisember vagy a gonosz antihős megformálásához. Utolsó szerepe a Madách Színházban Az Operaház Fantomjának árverési kikiáltója, amelyben majdnem haláláig színpadra lépett – olvasható a színház közleményében.

A Madách Színház honlapja szerint Horesnyi Lászlót január 27-én érte a halál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.