Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Nagy szeretettel és tisztelettel foglalkoznak Tenki Rékáékkal a Berlinalén

A szervezők alaposan felkészültek annak a tíz fiatal művésznek a munkásságából, akit beválogattak a programba.

MTI
2018. 02. 17. 18:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lehetőség és megtiszteltetés az európai mozi legígéretesebb tehetségeit bemutató Shooting Stars (feltörekvő filmsztárok) programban szerepelni a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon – mondta Tenki Réka a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján szombaton a közmédiának.

A budapesti Örkény István Színház társulatának tagja elmondta, hogy a szervezők alaposan felkészültek annak a tíz fiatal művésznek a munkásságából, akit az európai filmeket világszerte népszerűsítő szervezet, a European Film Promotion (EFP) nemzetközi zsűrije beválogatott a programba.

Kiemelte, hogy nagy szeretettel és tisztelettel foglalkoznak velük, és arra törekednek, hogy minél jobban megmutathassák tehetségüket.

A fiatal színészeknek a szakmai kapcsolathálózat kiterjesztését szolgáló találkozók, fórumok egész sorát szervezték meg, így a négynapos rendezvénysorozaton bemutatkozhatnak többek között a színészválogató ügynökségeket összefogó International Casting Directors Network (ICDN) szakembereinek.

„Négy nap alatt mindenkivel találkozhatunk, és esetleg felkelthetjük az érdeklődésüket” – mondta Tenki Réka, kiemelve, hogy nemcsak Európában, hanem akár a tengerentúlon is megnyílhatnak kapuk az EFP kezdeményezése révén.

A 21 éve minden Berlinalén megrendezett Shooting Stars programban eddig 34 országból 303 fiatal tehetséget mutattak be. Vannak közöttük ma már világszerte híres művészek, például a James Bond-filmekből is ismert Daniel Craig és a Zsivány Egyes című Csillagok háborúja-film sztárja, Riz Ahmed.

Az EFP statisztikája szerint eddig tízből átlagosan nyolc kiválasztott fiatal tehetség jutott lehetőséghez nemzetközi produkciókban, miután bemutatkozott a Shooting Stars programban.

Tenki Réka 2008-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Már 2009-ben elnyerte a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb harminc év alatti női színésznek járó díjat, és számos rangos szakmai elismerés mellett Junior Príma díjat is kapott.

Filmes pályafutása Gigor Attila A nyomozó című alkotásával kezdődött. Első főszerepét a Budapest noir című krimiben, Gárdos Éva tavaly bemutatott rendezésében játszotta. A filmszakma egyik legtekintélyesebb nemzetközi lapja, a Variety szerkesztősége 2017-ben beválasztotta a Ten Europeans to Watch, azaz a tíz figyelemre méltó európai filmes közé. Tíz éve ő az első magyar művész, akit meghívtak a Berlinale Shooting Stars programjába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.