Négy újabb nő vádolja a Crystal Castles zenészét

Alice Glass után még többen tálaltak ki az elektronikus csapat alapítójáról.

Lakner Dávid
2018. 02. 19. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egykori zenekartársa, Alice Glass mellett négy újabb nő vádolja zaklatással a Crystal Castles alapítóját, Ethan Kath-t – tette közzé a Daily Beast. Néhányuk ráadásul arról beszélt: a beleegyezési korhatár alatt voltak, amikor a zenész molesztálta őket. A portálnak nyilatkozó, névtelenséget kérő nők egyaránt szóltak nemi erőszakról, fizikai bántalmazásról és kiskorú lányra való nyomulásról. A torontói rendőrség egyébként még decemberben elismerte, hogy szexuális bűncselekmények miatt nyomoznak Kath ellen. 

A férfi ügyvédjén, Shane Bernardon keresztül tagadta az állításokat. A jogi képviselő közlése szerint Kath senki olyannal nem került szexuális kapcsolatba, aki a beleegyezési korhatár alatt volt. Bernard emellett azt tanácsolta a zenésznek, hogy ne kommentálja a felhozott vádakat. 

Korábbi csapattársa, a Margaret Osborn néven született Alice Glass 2014-ben hagyta ott a Crystal Castles-t, személyes és szakmai okokat egyaránt megjelölve. Arról viszont csak évekkel később, tavaly októberben beszélt először részletesen, hogyan is viselkedett vele szemben Ethan Kath. Akkor megírtuk: az énekesnő szerint a férfi lelkileg és fizikailag is bántalmazta őt. Kath, azaz Claudio Palmieri megerőszakolta, alkohollal és drogokkal kábította, elnyomás alatt tartotta őt, azt is meghatározva, mit ehet és kivel beszélhet telefonon – állította a nő. Glass szerint zenésztársa azt mondta neki, hogy ő csak egy vicc, a rajongók pedig kizárólag a férfi zenei teljesítményéért hallgatják a Crystal Castles-t. Kath azt terjesztette továbbá, hogy a csapat ikonikus száma, az Alice Practice csak véletlenül, egy mikrofonpróba során született – ezzel a valótlan állítással is leértékelve a nő teljesítményét.

Kath tagadta egykori zenésztársa állításait, és rágalmazásért pert indított ellene. A férfi akkor hozzátette, számos tanúja van arra, hogy sosem bántalmazta Alice-t. Utóbbi viszont arról beszélt: elégedettséggel tölti el, hogy ejteni fogják vele szemben a becsületsértés vádját. A nő szerint csupán azért perelte be Kath, hogy megnehezítse az életét a következő pár hónapra, és megfélemlítsen minden nőt, aki előállna, de nincs ügyvédje, és tart egy bírósági per következményeitől. 

Kath és Glass 2006-ban indították útjára a zenekart, ami hamar óriási népszerűségre tett szert. Az említett Alice Practice hallható volt a Skins című brit televíziós sorozatban is. A kanadai elektronikus formációnak ezidáig négy nagylemeze jelent meg, a legutóbbi 2016-ban Amnesty (I) címmel. Az albumon Glass helyett már Edith Frances énekesnő volt hallható. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.