Orbán János Dénes került a kulturális alapba

A KMTG vezetője a tavaly elhunyt Csontos János helyére érkezett.

MN
2018. 02. 21. 17:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miniszteri hatáskörben kinevezett személyként Orbán János Dénes került a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Szépirodalmi Kollégiumába. A Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. vezetője a tavaly elhunyt Csontos János helyére érkezett.

Az új tag a jelek szerint szereti halmozni a pozíciókat: eddig a kormányközeli Magyar Idők kulturális rovatvezetőjeként, a milliárdos állami forrásokból gazdálkodó KMTG vezetőjeként és az M5 műsorvezetőjeként ismerhettük. Emellett József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő, író.

Az NKA kollégiumába a Magyar Művészeti Akadémia delegálja a vezetőt, illetve két másik tagot is, miniszteri hatáskörben pedig három további személyről döntenek. A szakmai szervezetek három főt küldhetnek a kollégiumba. A vezető Falusi Márton, az MMA MMKI tudományos munkatársa, a Hitel folyóirat szerkesztője. A Vashegyi György karmester által irányított szervezet továbbá Bertha Zoltán irodalomtörténészt és Iancu Laura író-költőt delegálta még az NKA-ba.

Miniszteri hatáskörben az Előretolt Helyőrség Íróakadémia vezetője mellett Hansági Ágnes irodalomtörténész, valamint Kovács István történész-író lehet még ott. A szakmai szervezetek jelöltjei Bednanics Gábor irodalomtörténész, Erős Kinga kritikus és Jánosi Zoltán irodalomtörténész, egyetemi tanár voltak.

Az irodalmi pályázatokról így a jövőben ezek a személyek dönthetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.