Szekérderéknyi vidámság száz vagon sóhajtás helyett

115 éve született az Indul a bakterház írója, Rideg Sándor.

Ficsor Benedek
2018. 02. 12. 19:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem a tehénpásztorok kormányozzák – Regős Bendegúznak, az Indul a bakterház főhősének helyzetjelentésével ma sem vitatkozhatunk. Rideg Sándor regénye és a belőle készült film generációk sorának szolgál hivatkozási alapul. Ám a szerzőről, aki épp ma 115 éve született, már jóval kevesebben tudnak. Pedig élettörténete néhol még művein is túltesz.

Az öt elemit végzett író volt csikós, péklegény, vasúti altiszt és gyári munkás is. De mindenekelőtt rendőri megfigyelés alatt álló illegális kommunista: 1944-ig 32-szer került börtönbe. És kis túlzással épp ennek köszönheti az irodalmi pályát. 1927-ben egy kihallgatás során Hetényi Imre, Horthy politikai rendőrségének vezetője állapította meg róla, hogy remek stílusban beszél, akár író is válhatna belőle. Első írását négy évvel később közölte a Népszava. 1945 után sorra jelentek meg a művei, 1954-ben Kossuth-díjat kapott. 63 éves korában, 1966. február 8-án hunyt el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.