Egy nagy buli volt a Stonehenge felépítése

Az építkezés maga lehetett a lényeg, nem pedig a felállított sziklakör.

Lakner Dávid
2018. 03. 09. 20:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elkészült építménynél fontosabb lehetett a Stonehenge felállításának folyamata – erre a megállapításra jutott a The Guardian szerint az Angol Örökségközpont (English Heritage). Az intézmény szerint a kövek kiválasztása, elmozdítása és a Salisbury-síkságon való felállítása arra szolgálhatott, hogy összehozza az embereket, akik közösen ünnepelhettek az építkezés során. 

– A kortárs nyugati kultúra azon van, hogy a dolgokat minél gyorsabbá és könnyebbé tegye, de úgy hisszük, a Stonehenge felépítőinek nem ez lehetett a fontos – fejtette ki a központ történésze, Susan Greaney. Sokkal inkább az számíthatott, hogy rengeteg embert egy helyre tereljenek, a kívülállóknak pedig a közösség erejét demonstrálhassák. Emellett még olyan messzi területről is hozhattak állatokat, mint Skócia északkeleti része, hogy az építkezőknek bőséges ünnepi lakomákban legyen részük. A több mint nyolcszáz kilométerre fekvő területről egyebek mellett hajóval szállították a jószágokat. 

A kutatók nagyjából 38 ezer csontot és fogat vizsgáltak meg, amiket a közeli újkőkori községnél, Durrington Wallsnál találtak. Ezek kilencven százaléka disznótól, tíz százaléka marhától származik. Mindez azért is fontos, mert az előbbiek fogazatában lévő stroncium megmutatja, hol táplálták az állatot, így lehet azt is megállapítani, honnan származtak a disznók. 

Durrington Walls egyébként alig ötven-száz évig állhatott, és a tudósok szerint arra szolgált, hogy szállást adjon a Stonehenge építőinek, valamint az első látogatók itt pihenhessenek meg. A kutatók szerint Krisztus előtt 2500-ban a Stonehenge ünnep-, illetve zarándokhelyként szolgálhatott. 

Nemrég írtunk arról is: noha a környéken már tízezer éve is megtelepedett az ember, a Stonehenge első része körülbelül Kr. e. 3100 környékén épülhetett. Akkor csupán fa-föld konstrukciós lehetett, koncentrikus kör alaprajzzal. 

Addig pedig, amíg még több információ rendelkezésünkre nem áll, ajánljuk az Ylvis nevű norvég duó videóját arról, hogy mennyire izgalmas kérdés, valójában miért és miként építhették fel elődeink a Stonehenge-t. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.