Elhunyt Kunz Román, a Macskafogó producere

Hetvenkilenc éves volt.

Lakner Dávid
2018. 03. 11. 17:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetvenkilenc éves korában, január 17-én elhunyt Kunz Román, számos klasszikus animációs film és sorozat producere – értesült a Magyar Nemzet. A tragikus hírt megerősítette lapunknak a Macskafogó rendezője, Ternovszky Béla, aki ott volt a februári temetésen is. 

Kunz Román 1938. augusztus 3-án született Budapesten. A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult, majd a Pannónia Filmstúdióba került, ahol egészen az igazgatósági tagságig jutott. Gyártásvezetőként, producerként dolgozott, a hatvanas évektől az ezredfordulóig pedig ott volt a legfontosabb magyar rajzfilmek születésénél. A hetvenes évek fordulóján részt vett A Mézga család különös kalandjai készítésében, majd produkciós vezető volt a Kukori és Kotkodánál, a Frakk, a macskák réménél, a Mirr-Murr kandúr kalandjainál és a Hugó, a vízilónál. Részt vett az 1981-es Fehérlófia, az 1983-as Hófehér és az 1986-os Macskafogó gyártásában, illetve mások mellett ő volt a producere a Pumukli című rajzfilmsorozatnak. 

A rendszerváltás után a Magyar Animációs Céh elnöke lett, majd 1995-től a Stúdió 2. Kft. ügyvezető igazgatójaként tevékenykedett. A céget még Nepp Józseffel és Ternovszky Bélával közösen alapították, és itt is készült az Egérút című 1999-es játékfilm. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.