Eltűnt Szent Ambrus

Tizennegyedik századi festményt loptak el egy bolognai múzeumból.

MTI
2018. 03. 11. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szent Ambrust ábrázoló 14. századi festményt loptak el a bolognai Pinacotecából szombat este – írta az Il Resto del Carlino napilap.

A kulturális örökség helyi felügyeletéhez tartozó csendőrök megkezdték a nyomozást a Giusto de’ Menabuoi korai reneszánsz festőnek tulajdonított, a 14. század második felében készült portré tolvajai után.

A kisméretű, 29 centiméter magas, 19 centiméter széles festmény a képtár 3-as terméből tűnt el, melynek falán 2003 óta lógott.

A csendőröket szombat este 18.30 körül értesítették, a nyomozók a helyszínen keresték a betörők nyomait. Elemezték a videokameráknak az előtérben és a teremben rögzített felvételeit is.

Vasárnap délelőtt újra a helyszínen voltak, megvizsgálták a termet és a képtár környékét is. Az események első rekonstrukciója alapján úgy tűnik, a tolvaj levette a képet a falról és elrejtette, mivel a mű alig nagyobb egy A4-es lapnál.

Tisztázni akarják, hogy a képet önálló biztonsági rendszer védte-e és működött-e a lopás napján. Azt is vizsgálják, megbízásból lopták-e el Szent Ambrus portréját vagy azonnali eladásra szánták.

A képet felvették a felügyelet adatbázisába, melyet az illegálisan eltulajdonított kulturális javakról vezetnek.

Az ellopott, 70 ezer euró (21 millió forint) értékű festménnyel azonos teremben található a korai olasz reneszánsz egyik legnagyobb mestere, Giotto híres szárnyas oltára is.

Hasonló lopást jelentettek a faenzai képtárból február végén, onnan egy névtelen 13. századi festő Krisztus keresztre feszítése és pokolra szállása című képét vitték el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.