Minőségi szappanopera újratöltve

A Csak színház és más semmi harmadik évadát új szálak és váratlan fordulatok teszik izgalmassá.

Ficsor Benedek
2018. 03. 02. 14:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami néhány éve elképzelhetetlen volt, ma már evidencia: jó magyar sorozatokat nézhetünk a tévében. Ez persze egyelőre csak az eszmélés időszaka, a Barátok közt és a Szomszédok makacs fekete lyukként még mindig ott éktelenkedik a képernyő univerzumában, néhány új produkciónak hála azonban lassan távolodunk az erőterüktől. Ezen alkotások egyike a Csak színház és más semmi, amely szombat este a harmadik évaddal tér vissza a Duna Tv-n.

A sorozat két éve indult a közmédián, és már az első részek alapján látszott, hogy a Kálomista Gábor vezette Megafilm ezúttal valóban a közönség szempontjait tartja szem előtt. Egy szerethető, szórakoztató és – a műfaj magyar előzményeit nézve meglepő módon – minden kínos modorosságtól mentes szériát gyártottak. Az alapötleten persze nem kellett sokat törniük a fejüket, elég volt visszanyúlni a nagy sikerű Csak szex és más semmi című filmhez. Az alkotók, Goda Krisztina és Divinyi Réka 2005-ös művük főhősei, Schell Judit és Csányi Sándor köré építették fel a sorozatot. Ezen túl azonban nincs közös pont a két produkció között, a sorozat nem folytatása a mozifilmnek, bár ugyanúgy egy színház életébe nyerhetünk bepillantást, ám ahogy a cím is jelzi, a szex helyett ezúttal a teátrumon van a hangsúly.

A harmadik évad legfőbb erénye, amit már a második esetében is kiemeltünk: a remekül bevált sémák alapján folytatja a Komédiás színház történetét. Az új szálak, váratlan fordulatok is az elmúlt két évad eseményeit idézik, ez a fontolva haladás pedig kifejezetten jól áll a szériának. Alinda (Schell Judit), az egykori vezető színésznő és Barna (Csányi Sándor), a főrendező új kihívással néznek szembe, vastaps helyett közös gyermekük éjszakai produkciójával vannak elfoglalva. Dénes (Szervét Tibor) színházigazgatói posztját kénytelen volt az ügyvezetőire cserélni, miután a második évadban felbukkant milliárdos, Miklós (Mészáros Béla) megvásárolta a teátrumot. Az üzletember az intézmény mellé Dénes volt feleségét, Petrát (Szávai Viktória) is magáénak tudná, de a nőnek egyre jobban hiányzik csalfa exe. Felbukkan még egy új díva (Dobó Kata) és egy koreográfus (Mohai Tamás) is, akit rejtélyes kapcsolat fűz Déneshez.

Minden szappanoperának ilyennek kellene lennie – írtuk tavaly. Ezen az új évad láttán csak annyit módosíthatunk, hogy a forgatókönyvíróknak, a rendezőknek (Miklauzic Bence és Orosz Dénes) és a helyzethez tökéletesen alkalmazkodó színészeknek hála, a Csak színház jóval több egyszerű szappanoperánál. Minőségi sorozat, amely megtalálta a helyét az aktuális dömpingben is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.