Picasso műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban

Picasso illusztrációi, kalligráfiái, életének dokumentumai is láthatóak az ősz végéig látható tárlaton.

MN
2018. 03. 11. 19:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pablo Picasso műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban – adta hírül az MTI.

A Que viva Picasso!, azaz Éljen Picasso! című tárlat október 31-éig látogatható az Esterházy-kastélyban, és a művész több mint száz grafikáját és litográfiáját mutatja be Thomas Emmerling német műgyűjtő gyűjteményéből.

A kiállításon látható egyebek mellett a dadaizmus költője, Tristan Tzara verseihez és Jean Cocteau írásaihoz készült illusztrációk, valamint Picasso 1962-ben megjelent, Toros y Toreros című kötetéhez készült művek.

Az alkotások tulajdonosa, Thomas Emmerling nürnbergi műgyűjtő a művekről úgy fogalmazott: Picasso művei absztraktok, néha kubisták, néha líraiak, de mindegyikről visszaköszön a rá oly jellemző cinizmus – mondta el az MTI-nek korábban Boros Katalin, a kiállítás szervezője.

A bemutatott tárgyak bepillantást nyújtanak a 20. század egyik legellentmondásosabbnak tartott művészének életébe is. A látogatók megismerkedhetnek azon nők – gyakran tragikus és boldogtalan – sorsával is, akik feleségként, szeretőként befolyásolták Picasso életművét, a bemutatandó kisfilmeken pedig alkotás közben láthatják a mestert.

Picasso már egészen fiatalon foglalkozott szűkebb hazájának, Andalúziának mór kalligráfiai hagyományaival. A második világháborút követően született műveiben megteremtette a könyvillusztrációt mint önálló műfajt, ennek gyümölcsét is láthatják az érdeklődők.

Pablo Picasso a legtermékenyebb alkotók közé tartozik, több mint 50 ezer műalkotás fűződik a nevéhez.

A Thomas Emmerling-gyűjtemény részét képező művek az elmúlt évben Lengyelországban, korábban Luxemburgban és Romániában voltak láthatók. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.