Nyírfák közé fogott aranytojás

Sámándob nélkül is folyt a pénzünk a kazahsztáni expón. Csizmadia Ervin-interjú. Függetlenedő Isztria? Szombaton Magazin!

MN
2017. 07. 14. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az SZDSZ kudarcát például annak tudom be, hogy nem akart nagy párttá válni. Az első választások után nagy párt lett, de aztán folyamatosan veszített a támogatottságából, és az SZDSZ vezetői erre úgy reagáltak, hogy kijelentették: mi vagyunk a kormányzás lelkiismerete, akik a helyes úton tartják az egyébként rosszul kormányzó szocialistákat. Vagyis eleve kiegészítő szerepre kalibrálták magukat. És ha a mai ellenzéket végignézzük, ne mondja nekem senki, hogy bármelyik is közülük nagy párttá akarna válni, mert akkor nem így viselkednének. Kivéve Vona Gábort. Ő a Fidesz modelljét másolja.” (Csizmadia Ervin)

Ez csak néhány a sok érdekes mondat közül a szombati Magyar Nemzet Magazinból. Korszerű, kritikus, konzervatív – hetilap a napilapban. Keresse minden szombaton!

Mindkét országban lassan egész iparág és rendezvények sokasága épül a kazah–magyar rokonságra. Most még­sem a közös gyökerek keresésére, hanem világkiállítás-lá­to­ga­tás­sal egybekötött városnézésre indultunk az immár cseppet sem szegény ország fővárosába. A magyar pavilon érdektelen, de legalább jó sokba került, az eurómilliárdokból a semmi közepére felépített csillogó nagyváros pedig egyszer majd egész jó hely lehet a turistáknak. Most még nem az, de nem is nekik szánták.

A magyar politikatörténet azt mutatja, csak azok a pártok tudnak tartósan sikeresek lenni, amelyek rendszeresen és aktívan meghatározzák viszonyukat az ország történelmi kérdéseihez, ezt a Fidesz felismerte, az ellenzék még mindig nem – mondja a Magyar Nemzetnek adott interjújában Csizmadia Ervin. A Méltányosság Politikaelemző Központ vezetője szerint a magyar közélet elbutult, az ellenzéki oldalon öt-hat vezető ágál egyszerre, és általában: a baloldali és a liberális közönség „őrült állapotban van”. Az elemzővel az intézet legújabb, A történelem fortélya – A magyar demokrácia az átmenettől napjainkig című kiadványának megjelenése kapcsán beszélgettünk.

Motorral közlekedik, és erősíteni jár, a legnagyobb internetes video­meg­osz­tón és egy blogon hirdeti az evangéliumot. Hodász András atya, vagy ahogy sokan nevezik, Ifa, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia káplánja szerint nem kell félni a modern kommunikációs eszközöktől. Csak a stílus változott, a tartalom a régi.

A Nagyharsányban és a szomszédos falvakban 2008 óta megrendezett összművészeti fesztivál, az Ördögkat­lan minden évben gyermekeket lát vendégül egy hátrányos helyzetű környékbeli településről. Idén Adorjásra esett a választás. Látogatást tettünk a faluban, amely lényegében nem más, mint magányos holtágként kanyargó utca az ormánsági tájban.

Az állami gondozásban felnőtt cigány fiú otthonra, családra vágyott. Benő­sült Kázsmárkra, s ma már a zömmel romák lakta falu megbecsült embere. Balogh Tibor bútort, ágyneműt szerez, cserépkályhát épít a rászorulóknak, mentőcsapatot toboroz romákból. Fáradhatatlan civil mozgalmár, aki előítéleteket dönt meg.

 

Témák a Magazinból

Nyírfák közé fogott aranytojás
Az ország, ahol minden nagyon jó is lehetne, valamiért mégis pocsék (17., 20. oldal)

Nagyon elbutultunk
Csizmadia Ervin Botka esélyeiről, az orbánizmushoz igazodó Európáról és a vérmérséklet-politikáról (18-19. oldal)

Ifa kondizni megy
Hodász András a teológiai pralinéról, a meztelen valóságshow-król és arról, hogy hamarosan újra megtelnek a templomok (21. oldal)

A marslakók háza
Adorjás, a hiányok faluja – „Itt olyan a keveredés, hogy a géneket a Jóisten is nehezen válogatja ki” (22. oldal)

Isztria öntudatára ébred
Szerb káröröm: Horvátország is kapott egy Koszovót? (23. oldal)

Gyilkossorok
Bár törvénybe nem ütközik, morálisan mégis aggályos, hogy bűnözők a rácsok mögött ülve történeteik megírásával szereznek pénzt (24. oldal)

Kutyába véve
Kiveti magából a melegeket a tádzsik társadalom (24. oldal)

Pinocchio zuhanása
A vizes világbajnokság sportágainak sajátos története: ókori vízi balett, Lord Byron úszása két kontinens között, ugrások a brit birodalomban és a Batthyány téren (25. oldal)

A szent eszelősöktől Putyin sakáljaiig
Történet Oroszországról, amely tulajdonképpen már régóta nem is létezik (26. oldal)

„Azt csinálom, amiben hiszek ”
Elindulni a kályhától: egy civil mozgalmár pályaképe (27. oldal)

Kék Szalag vagy négytó-verseny
Nem biztos, hogy Európa legnagyobb múltú vitorlásversenyének kell díszletül szolgálnia tucatnyi marketingprojekt számára (28. oldal)

Kínosan divatos
Szülőknek, pedagógusoknak egyaránt hasznos, hiánypótló kötet született a magyar gyerekirodalomról (29. oldal)

Tökéletes dolgok-sorozatunk
Lapos-Magyarország

Koncz Tamás a fordítva működő országról. György Zsombor a Momentumról és az elképzelt ellenzéki összefogásról. Plusz Hegyi Zoltán, Pethő Tibor, Szörényi László, Herczeg Szonja és Győrffy Ákos tárcái.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.