Számadás

Harminc éve tartották a lakitelki találkozót. Vecsei H. Miklós-interjú. Megmarad-e a magyarság Nagyváradon?

MN
2017. 09. 23. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarság történelmének egyik súlyos válságába sodródott – e szavakkal kezdődik a lakiteleki nyilatkozat szövege, amelyet 1987. szeptember 27-én Lezsák Sándor házának udvarán fogadtak el az összegyűlt magyar értelmiségiek. A lakiteleki találkozóval indult el a magyarországi rendszerváltás fo­lya­ma­ta. Harminc évvel a döntő esemény után a nyilatkozat aláíróival, Lezsák Sándorral és Kiss Gy. Csabával értékeltük, sikerült-e orvosolni a magyarság sebeit.

Nem az a fontos, hova jut az ember az életében, hanem hogy mennyit tud adni másoknak – véli Vecsei H. Miklós. Miközben minden a pénz felé mutat, a Vígszínház színésze a szakralitásban keresi a katarzist. Első nagy szerepe Rómeó volt, most Nemecsek Ernőt játssza A Pál utcai fiúk zenés változatában, amelyben olyan fogalmak, mint a barátság, a szerelem és a hűség, újra értelmet nyernek.

Ha van oktatási rendszer és van értelmiség, bármelyik társadalom újjáépíthető – mondja Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az ukrán parlament egyetlen magyar képviselője.

Egy jó hír meg egy rossz. Kezdjük az előbbivel: a magyar kormány két­mil­liárd forinttal támogatja a nemrég újra magyar egyházi tulajdonba került nagyváradi püspöki palota felújítását. A rossz pedig: a hetvenes évek elején még magyar többségű város mai lakosságának egynegyede honfitársunk, 1989 óta pedig mintegy 39 százalékos a fogyás. Mi lesz a harmadik legtöbb magyarlakta romániai nagyváros jövője?

Nem feltétlenül a kövér vagy elálló fülű gyerekek válnak áldozattá, a bántalmazó pedig sokszor maga is fél – állítja Wéber Anikó. Az osztály vesztese és az El fogsz tűnni című kötetek szerzője szerint sok ­esetben a pedagógusok is tehetetlenek az iskolai agresszióval szemben.

Témák a Magazinból

Számadás
„Történelmi ritmusérzék” – Harminc éve tartották a lakiteleki találkozót (17. oldal)

Merni kell beállni az egyszerű szavak mögé
Vecsei H. Miklós A Pál utcai fiúk sikeréről, a segítségnyújtásról, Ferenc pápáról és a földre szegezett tekintetekről (18–19. oldal)

Ha iskola nincs, semmi sincs
Interjú Brenzovics László KMKSZ-elnökkel a kárpátaljai magyarok megmaradásáról és a geopolitikáról (21. oldal)

Herczeg és Chibedi
Van-e jövője, s ha van, milyen adatik a nagyváradi magyarságnak? (22–23. oldal)

A lengyel Mata Hari
A kalandos életű titkos ügynök még James Bond alkotóját is inspirálta (24. oldal)

Merkel és a stabilitás
A választások biztos esélyesének tekinthető kancellár új koalíciós partnert kereshet a szociáldemokraták helyett (25. oldal)

Twin Peaks, végállomás (?)
Valóságból, fikcióból és álomból olyan koktélt kevert David Lynch, amelynek a hatását még sokáig érezzük (26–27. oldal)

Kukorica Jancsi Facebook-profilja
Az iskolai agresszióról és az idejétmúlt nevelési módszerekről beszélgettünk Wéber Anikó író-pedagógussal (28. oldal)

Mi tesz minket állattá?
Negatív fejlődésregény embercsempészekkel és kegyetlenkedésekkel (29. oldal)

Vonagló felhők
Hurrikánok megtörése, az ellenség eláztatása: kudarcos kísérletek szárazjéggel (27. oldal)

Nyitás keletre vagy nyugatra
Vajon milyen jövő olvasható majd ki a cirillt hátrahagyó kazakok új latin betűiből? (32. oldal)

Wekerle Szabolcs arról, tényleg jók-e a magyar élelmiszerek. Pintér Bence a gyarmatosítás „előnyeiről”. Plusz Hegyi Zoltán, Pethő Tibor, Lackfi János, Halász Margit és Győrffy Ákos tárcái

 ###HIRDETES###

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.