Breitbart-belháború: kirúgás a muszlimellenes poszt miatt?

Katie McHugh szerint azért küldték el őt, mert „megírta az igazságot”.

Lakner Dávid
2017. 06. 06. 16:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milo Yiannopoulos elküldése után ismét áll a bál a Breitbart háza táján. Ezúttal egy másik munkatárs, a három éve a lapnál dolgozó Katie McHugh kirúgása kavart indulatokat, a Breitbart elítélésére ösztönözve több jobboldali médiaszemélyiséget is. 

– Kirúgtak a Breitbart Newstól, mert megírtam az igazságot az iszlámról és a muszlim bevándorlásról – robbantott hétfőn McHugh, aki cikkek százait írta a portálra az elmúlt két évben, előtte pedig a The Daily Callernél dolgozott.

Eltávolításának előzménye, hogy vasárnap egy Twitter-posztjában kijelentette: nem lennének terrortámadások az Egyesült Királyságban, ha nem élnének muszlimok ott. Az újságíró megszólalását rögtön felkapta a CNN, ami szerint három Breitbart-munkatárs is elítélte McHugh szavait. 

De mások is megfeddték a szerkesztőt szavaiért. Pej Vahdat színész például úgy reagált a kijelentésre: „te egy igazi idióta vagy”. Nem is maradt válasz nélkül, McHugh visszatámadt: „te meg indián vagy”, üzente az amúgy iráni–amerikai színésznek.

Kirúgása után támogatói gyorsan gyűjtést is indítottak az újságíró számára a WeSearchr oldalán. „Nem mondtam semmi rosszat. Ahogy Donald Trump elnök is mondja, ha nem válunk okosabbá, csak még rosszabb lesz” – fejtette ki nekik McHugh.

A republikánus milliárdos elnökké választását segítő, az új jobboldali alt-right mozgalom hátországaként működő Breitbarttól szokatlannak mondható, hogy muszlimellenes kommentek miatt rúgjon ki valakit. Úgy tűnik azonban, mintha a portál igyekezne konszolidálódni: januárban például felvette a The Wall Street Journal volt munkatársát, John Carney-t, hogy vezesse a lap gazdasági rovatát. 

McHugh kirúgását elítélte több ismert jobboldali véleményvezér is. Az alt-right köreiben mozgó, összeesküvés-elméleteket kedvelő Mike Cernovich például azt írta, a Breitbart azért rúgott ki egy újságírót, hogy „lecsillapítsa a hazug híreket szállító médiát”. (A „fake news media” besorolással Trump támadja előszeretettel a vele nem rokonszenvező mainstream sajtót.) Ann Coulter pedig megjegyezte: bármi is áll az eltávolítás hátterében, McHugh egy remek újságíró. 

A Breitbart nem kommentálta McHugh elküldését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.