Kilencvenkilenc százalék bulvár, egy százalék ruandai mészárlás

Főként a hasonló műsorokból megszokott arcokat interjúvolja Csisztu Zsuzsa, de akad érdekesebb találat is.

Lakner Dávid
2017. 06. 21. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki gondolta volna, amikor Csisztu Zsuzsa szeptemberben beindította műsorát a valóságshow-hős Molnár Anikóval és Berki Krisztiánnal (nyilván nem az olimpikonnal), hogy ebből még valami több is kisülhet a magánéleti zökkenők felemlegetésén túl? Nem mintha egy bulvárwellnessnek nevezett műsortól feltétlen többet várna az ember, de így csak annál jobban örül, amikor a sorok közé sikerül valami kultúrát is csempészni. Például mikor két párkapcsolati megfejtés között váratlanul szóba kerül a ruandai mészárlás, vagy az, hogy az Irsai Olivér erjesztése során milyen problémákkal kell szembenézzenek a borászok.

A tornászbajnok-műsorvezető láthatóan ötvözni kívánta a különféle, mostanában divatos beszélgetős műsorok jellemzőit. Így láthatjuk, amint kocsival furikázza vendégeit (DTK: Elviszlek magammal; Kasza Taxi), hogy végül luxuskörülmények között (Összezárva Friderikusszal), extrémebb helyzeteket sem mellőzve beszéljenek olyasmikről, amiket másnap akár a Blikk is címlapjára tűzhet. Húsz centit nőtt Berki Krisztián, azóta vannak gerincproblémái! Fekvőtámaszokkal alázta új családja Dér Henit! Saját magát is kudarcnak tartja Schobert Norbi! És még rengeteg hasonló bulvárszenzációt faraghatunk a műsorban hallottakról, ha épp erre támadna kedvünk.

A jacuzziban ejtőzés, motoron száguldás, kötélen egyensúlyozás persze mindenképp érdekesebb helyzeteket hoz, mintha hárman ülnének egy stúdióban, és öltönyben-nyakkendőben mondanák az előre kigondolt mondataikat. Alapvetően jó elgondolás, hogy az extrémebb helyszínek, a megszokott környezetből való kiszakítás másfajta, érdekesebb reakciókat hozhat ki az interjúalanyokból. Még akkor is, ha a téma főleg a bulvár, a mélyebb mondanivalót pedig úgy kell beerőszakolni a műsorba. Másrészt nézői szempontból is hálásabb dolog, ha van valami történés, akció, és nem csupán azt kell nézni, ahogy ugyanabban a pózban felelevenítik életük kisebb-nagyobb izgalmait.

Az már a vendégek személyétől függ persze, hogy a bulvár mennyire tud önmagán túlmutatóan is érdekes lenni. Berki Krisztiántól és Schobert Norbitól valószínűleg felesleges várni, hogy ezredjére valami újat nyújtsanak. Persze, biztos van, akinek még újdonság, hogy Norbi teljes joggal nem tartja magát táplálkozási szakértőnek, viszont büszke arra, mennyi embert fogyasztott le. Többnyire pedig a hasonló műsorokban megszokott arcokat látjuk (Détár Enikő, Keresztes Ildikó, Benkő Dániel, Gesztesi Károly stb.), kiegészítve az ATV saját embereivel (Rónai Egon, Kárász Róbert, Havas Henrik). Ritkán adódik egy-egy érdekesebb választás, mint amilyennek a ruandai mészárlást is szóba hozó Kembe Sorel bizonyult. A műsorvezetőnő mindenesetre igyekszik, és amikor mondjuk nem arról faggatja Dér Henit, hogy bomba csaj-e a popszakmában, szóba hozza azért az énekesnő közgazdász-politológus végzettségét is. Képes lényeglátóbb kérdéseket feltenni egy-egy pálya kapcsán, csak sajnos erre nem mindig nyílik lehetőség egy ilyen műsor keretei közt.

A műsor nagy pozitívuma lehetne, ha sikerülne interakciókat is létrehozni a két vendég között, ez viszont nem mindig sikerül. Kembe Sorel és Németh Kristóf például olykor mutatnak érdeklődést a másik mondandója iránt, Dér és Schobert viszont nem kifejezetten figyelnek arra, hogy van ott egy másik ember is. Pedig hát épp az jelenthetné a műsor különlegességét, hogy két teljesen másfelől jött celeb mit tud kezdeni egymással, hogyan reflektál a másik pályájára, eredményeire. Erre rá lehetne játszani, próbára tenni a feleket, de a műsor ezt a vonalat sokszor hagyja elsikkadni, és simán csak két párhuzamos interjút szolgáltat, a megszokottnál kicsivel szokatlanabb helyszíneken. Ez már nem a vendégeken múlna, Csisztu Zsuzsának kellene kicsit élelmesebbnek lennie. Biztos érdekesebb lenne azért, mint hosszú-hosszú percekig azt figyelni, ahogy a műsorvezetőnő rémüldözik egy kötélpályán egyensúlyozva.

Annak, aminek mondja magát, nem rossz viszont az ATV-n futó bulvárwellness műsor. Akár egy nagyobb kereskedelmi csatornán is megállná a helyét: láthatóan mostanában bőven van pénz ilyenekre (Heti Napló, Esti Frizbi) a kormányzati hirdetéseknek sem szűkében levő televíziónál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.