Három megyei lap is Heinrich Pecinához került

A tulajdonosváltozásról a dolgozókat kör-e-mailben értesítették.

MN
2017. 07. 31. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kormányközeli kezekbe került újabb három megyei nyomtatott napilap – tudta meg a Hír TV. Az Észak-Magyarország, a Kelet-Magyarország és a Hajdú-Bihari Napló nyomtatott, illetve online kiadása is az osztrák Heinrich Pecina érdekeltsége mostantól. A tulajdonosváltozásról a dolgozókat kör-e-mailben értesítették.

Pecina a Vienna Capital Partnersen (VCP) keresztül tulajdonolta a Mediaworkst, amely tavaly októberben felvásárolta a több vidéki lapot is kiadó Pannon Lapokat, majd néhány héttel később eladta az egész Mediaworkst a Mészáros Lőrinchez köthető Opimus Pressnek. Előtte azért még felfüggesztette a Népszabadság kiadását.

Később az MTI is beszámolt arról, hogy az osztrák Russmedia-csoport eladja három kelet-magyarországi megyei napilapját. A társaság tudatta: a digitális piacon elérhető növekedésre kíván összpontosítani, amibe az elkövetkező öt évben százmillió eurót fektet.

A tájékoztatás szerint ennek következtében a magyar és román regionális napilapokat (az Észak-Magyarországot, a Hajdú-bihari Naplót, a Kelet-Magyarországot, valamint a Jurnal Aradeant és a Jurnal Bihoreant) eladják a Media Development Management Kft.-nek, amely az ausztriai CPS Investment Services AG leányvállalata. Utóbbi cég a közlemény szerint „azért jött létre, hogy ezen a befektetési platformon keresztül a VCP Csoport alkalmazottai és tulajdonosai befektetéseket eszközölhessenek”. Az új tulajdonos és a menedzsment a folyamatosságra törekszik, és a már jól bevált csapattal kívánja folytatni az eddigi munkát. „Meggyőződésem, hogy a vállalat ebben az új felállásban is eredményesen folytatja majd az eddig elvégzett munkát” – idézik Eugen A. Russt, a Russmedia ügyvezetőjét.

Megjegyzik: a Russmedia digitális márkáival továbbra is aktív marad a magyar és a román piacon, vagyis az álláshirdetési CVOnline.hu-val, az apróhirdetési Publi24.ro portállal, valamint a Russmedia Tech szoftverfejlesztő céggel, illetve a vállalat továbbra is terjeszkedni kíván a digitális üzletágban ezeken a piacokon.

A közlemény szerint továbbra is Fodor István irányítja ügyvezetőként a két országban a most eladott, eddigi Russmedia-lapok tevékenységét, és ősszel jelenti be további terveiket.

Az MTI nemzetközi, magyarországi létszám- és gazdasági adataikkal kapcsolatos megkeresésére sajtóügynökségükön keresztül Eugen A. Russ, a Russmedia ügyvezetője azt közölte, a cégcsoport „családi vállalkozás, és hagyományosan nem közöl üzleti információkat”.

A Hvg.hu felidézi, a Media Development Management Kft.-t (MDM) napilapkiadásra jegyeztette be a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited, és a 3 millió forintos törzstőkéjű magyar vállalkozásnak limassoli című ugyan a gazdája, de a szálak Heinrich Pecina osztrák üzletemberhez vezethetnek. A lap úgy tudja, a napokban a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. és az MKB megállapodott a ciprusi céggel, hogy hitelt adnak neki a Russmedia megvásárlására.

Múlt csütörtökön számoltunk be arról, hogy a médiatanács július 25-i ülésének napirendjéből kiderült: megvásárolná a két megyei lapot (a Délmagyarországot, illetve a Kisalföldet), és a Bors című újságot is jegyző Lapcom Kiadó Zrt.-t az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Avalue Befektetési Kft. Utóbbi cég már előzetes szakhatósági hozzájárulást is kért ahhoz, hogy a tranzakció megvalósulhasson.

Azt már jó ideje lehetett tudni, hogy a Fideszhez köthető vállalkozók szeretnék megszerezni a kiadóvállalatot, piaci körökben azonban sokáig inkább Mészáros Lőrincet és Habony Árpádot emlegették potenciális vevőként. A felcsúti polgármester portfóliójába elsősorban a megyei lapok illettek volna (ezek közül 13-at már amúgy is a tulajdonában lévő Mediaworks jegyez), míg a miniszterelnök egyik legfőbb tanácsadójának a kommunikációs célokra elég jól használható, országos elérésű bulvárlapra fájhatott a foga.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.