Letiltotta az Emmi egy színháztörténész nyilatkozatát

„Nem támogatjuk” – válaszolt a minisztérium a felvetésre, hogy egy színházi szakember nyilatkozzon a Hír TV-ben.

MN
2017. 11. 29. 21:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megakadályozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy egy színháztörténész elmenjen a Hír TV műsorába – derül ki Weiszer Alinda Faceboook-posztjából.

Mint a műsorvezető írja, szerettek volna meghívni egy szakértőt, hogy a női színészek helyzetéről szóló írásáról beszélgessenek vele.

„Elfoglalt szakember, hosszan egyeztettünk. Mire találtunk időpontot, még gyorsan írt egy levelet a munkahelye, az Országos Színháztörténeti Intézet fenntartójának, az Emminek, ahonnan indoklás nélkül azt a választ kapta, hogy a szereplést nem támogatják.”

Weiszer Alinda egyúttal megkérdezi Balog Zoltán miniszterről, hogy szerinte ez a tilalom segíti-e a kultúra terjesztését, és használ-e a minisztérium által mindenki forintjaiból fenntartott Országos Színháztörténeti Intézetnek, hogy munkatársai nem nyilvánulhatnak meg szakemberként. A riporter arra is kíváncsi, hogy a tárca ez irányú gyakorlata hogyan viszonyul a sajtó- és szólásszabadsághoz.

Az Emminél a mostani eset a jelek szerint nem kivételnek, hanem főszabálynak számít:

üzemszerűen bojkottálják a a Simicska Lajos érdekeltségében álló médiumokat, a Lánchíd Rádiót, a Hír TV-t és a Magyar Nemzetet is, válasz csak a legritkább esetben érkezik tőlük.

A tárca több újságírónkat még a sajtólistájáról is levette, hogy lapunk tudósítói még a sajtóközleményekről és a sajtótájékoztatókról se szerezzenek tudomást. Emiatt egyik kollégánk eddig 112 alkalommal írt ímélt a minisztériumnak, jelezve, hogy szeretné, ha visszakerülne a sajtólistára, ám egyetlen alkalommal sem kapott választ.

A minisztérium eljárása miatt tavaly decemberben feljelentést tett Tényi István, hivatali visszaélés bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.