Elhallgatni, kigúnyolni: a kormánymédia a Jobbik tüntetéséről

A cinizmus és a tettetett süketség is járható út, ha a legnagyobb ellenzéki párt demonstrációjáról kell beszámolni.

Koncz Tamás
2017. 12. 15. 20:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha közös forgatókönyv alapján dolgoztak volna, a közszolgálati médiumok és a kormánypárti lapok nagyon hasonló módon kezelték a Jobbik pénteki fáklyás tüntetését, ahol először jelentek meg baloldali és liberális tiltakozók is.

A súlyos milliárdokból fenntartott MTI például nem sietett az eseményről készített beszámolóval: a tüntetés negyed hét körül véget ért, a távirati iroda két órával később adta közre a hírt – addig csak néhány fényképet töltöttek fel, viszont részletesen beszámoltak a Fidelitas negyven főt mozgósító megemlékezéséről.

A szintén közszolgálati Híradó.hu a 888.hu gúnyos hangvételű beszámolóját szemlézte két mondatban. Az eső megint elmosta a demokráciát című írás legfontosabb megállapítása az volt, hogy a Jobbik tüntetésén csak 1500-an vehettek részt – a több mint egyórás programon elhangzó öt szónoklat szót sem érdemelt.

Az Origo pártállami időket idéző hangvételű tudósításban számolt be a tüntetésről: „A szónokok is szégyellték, hogy nincsenek tüntetők. Még az egészen kicsi színpad előtt is meglehetősen szellősen állnak az emberek” – írja az újabb origós szokás szerint névtelen szerző, állítását pedig ezúttal is a Fidesz-székház tetejéről készült fotókkal próbálja igazolni, nyilván a függetlenség jegyében – korábban egy hasonló, névtelen kép miatt mondott le az Origo volt fotórovat-vezetője is.

A tüntetés miatt mélyen felháborodó cikkíró nem is tudja leplezni érzelmeit:

 „Az embereket tényleg nem lehet becsapni. Miközben 2,3 millióan válaszolnak a nemzeti konzultáció kérdéseire, miközben látják, hogy a miniszterelnökük éppen Brüsszelben harcol a magyar érdekekért, pontosan tudják, hogy nevetséges tüntetni egy csalássorozat miatt” – írja a nyilvánvalóan nem becsapott szerző.

Koordinált tüntetésállítás a Lendvay utca sarkán – ezt a hírszerzési zsargonba illő címet a PestiSrácok adta beszámolójának, melyben ironikusan-lesajnálóan írnak a demonstráción részt vevő bal-, jobboldali és liberális tüntetőkről, bár a mindenkit kritizáló Puzsér Róbert szónoki teljesítményét azért ők is elismerik. A hírszerzési terminus egyébként nem meglepő: a PestiSrácok pénteken titkosszolgálati rutinnal publikálta a Jobbik plakátszerződését, amit az érintetteken kívül talán csak a NAV ismerhetett még.

A Ripost alig 400 tüntetőről írt – ennél még a 888.hu is nagylelkűbb volt –, a Jobbik akcióját fitymáló cikkükben viszont sikerült pontos i-vel írniuk a Lendvay utcát; az ilyesminek valószínűleg nem örülnek a helyi pártszékházban sem.

A Lokál szerint szánalmasan kevesen mentek el a Jobbik demonstrációjára: igaz, a címadáson túl itt sem erőltették meg igazán magukat, inkább átvették az Origo objektivitástól távol álló beszámolóját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.