Felszólította a Facebookot a médiamogul, hogy fizessen a hiteles hírekért

Rupert Murdoch a kábeltévés cégek modelljét venné alapul a fizetési rendszer kidolgozásához.

MN
2018. 01. 22. 21:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rupert Murdoch felszólítást intézett a Facebookhoz, hogy fizessen a megbízható hírszolgáltatóknak – adta hírül a Reuters. Az ausztrál médiamágnás szerint a közösségi portálnak nemcsak az álhírek ellen kellene küzdenie, hanem támogatnia kellene a valódi hírek előállítóit.

Murdoch szerint a Facebook egy hasonló modell szerint támogathatná az igazi híreket közlő cégeket, mint ahogyan a kábeltelevíziós társaságok teszik. „A Facebook és a Google az algoritmusaival ismertté tett hiteltelen hírforrásokat, hogy e platformoknak profitot termeljenek” – érvelt a The Wall Street Journal vezérigazgatójaként is ismert Murdoch.

A Facebook tulajdonosa, Mark Zuckerberg múlt pénteken jelentette be, hogy cége a platform használóinak megkérdezésével deríti ki, hogy a felhasználók mely tartalomszolgáltatókat tekintik hitelesnek. Zuckerberg ennek a felmérési eredménynek a birtokában szorítaná vissza a Facebookon az álhírek és a szenzációhajhász oldalak befolyását.

„Sok vita folyt már a feliratkozási modellekről, de szeretnék végre olyan javaslatot látni, amely tényleg a professzionális újságírás társadalmi értékébe való befektetés” – fogalmazott Murdoch.

A Facebookon megosztott hírek megbízhatóságát a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során megjelent, állítólag orosz ügynökök által terjesztett álhírek tömeges elterjedése után kérdőjelezték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.