Al-Dzsazíra: Kézi vezérlésű a magyar állami média

Az MTVA-s dolgozók szerint politikailag kényes témáknál mindig kapnak instrukciót, hogyan nyúljanak a témához.

MN
2018. 02. 24. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar vonatkozása is volt a katari székhelyű Al-Dzsazíra televízió egyik angol nyelvű műsorának, amit magyar idő szerint szombat délelőtt vetítettek – írja az Index.hu és a Mérce.hu. Lehozták Dan Nolan brit újságíró anyagát, aki a csatornának készített anyagot a sajtószabadságról.

A műsor egyik legerősebb részében több névtelen MTVA-s dolgozót is megszólaltattak. Egyikük azt állítja, véletlenül megkapott például egy olyan, a feletteseinek szóló levelet, amelyben a Miniszterelnökségről azt kérik, minél többször hangozzon el Soros György neve az adásokban, minden Soros Györgyről szóló hírt olvassanak be, ha lehet, tegyék bele a „migráns” és a „balliberális” szavakat is. Ezek alapján a riportban arról számolnak be, hogy a Fidesz propagandagépezete abszolút kézi vezérlésű. Mert bár nem diktálják le a cikkeket a szerkesztőknek, de a politikailag kényes témáknál mindig kapnak instrukciókat, kulcsszavakat, amiket felhasználva kell megírni az anyagokat. Természetesen a miniszterelnökről vagy a kormányról soha nem lehet rosszat írni.

Ezzel kapcsolatban egyébként Dan Nolan meg is kereste Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárát, de a politikus nem akart vele szóba állni. Ezután történt az a kínos eset Lázár János február 15-i kormányinfóján, hogy a brit újságíró magához vette a mikrofont, a felháborodott Kovács pedig azzal is megfenyegette, hogy kivezetteti az őrökkel.

Ugyanakkor szóba kerül Andy Vajna és Mészáros Lőrinc neve is az Al-Dzsazíra műsorában. Az Index azt írja, az adás készítői az Átlátszóra hivatkozva emelik ki, hogyan vásárolta fel Andy Vajna és Mészáros Lőrinc a magyar média jelentős részét, majd Orbán Viktorral következik egy bejátszás, amelyben azt ecseteli az Echo TV-ben, hogy szerinte az a normális, ha a média jelentős része nemzeti kézben van.

A Mérce.hu beszámol arról, hogy a Al-Dzsazíra Listening Post című műsora emlékezteti a nézőt, hogy a magyar média több mint 60 százaléka már fideszes kezekben van:

Orbán Viktor 14 szövetségese közösen 20 tévécsatornát, 11 rádiócsatornát és közel 500 újságot birtokol.

Emellett ott van még a közmédia, amelynek két alkalmazottja is kitálalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.