Andy Vajna cégének is jut a közmédia pénzéből

Milliárdok mentek el: a TV2-től filmcsomagot vettek, a 2020-as foci Eb-t 2,1 milliárd forintért közvetítik.

Szabó Zs. László
2018. 02. 20. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy vagyont fizet az állami tévé az interneten népszerű, ám a televízióban csúfosan leszereplő Honfoglaló című műsorért: a vetélkedőt közel egymilliárd forintért gyártja a Show and Game Produkciós Kft. – derül ki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) napokban frissített szerződéslistájából. A cégadatok szerint a Závodszky Zoltán – aki egy időben az MTVA vezérigazgató-helyettese volt – tulajdonában álló cég 937 milliós ellentételezésért készíti a Honfoglalót. Ennek nézettsége viszont jelentősen elmarad a várakozásoktól, annak ellenére is, hogy karácsonykor jeles közmédiás személyiségekkel, színészekkel vezették be. Az érdeklődést nem sikerült fölkelteni, egyetlen héten sem került a program a harminc legnézettebb műsor közé. Sőt, az elérhető adatok szerint a január elején még napi 2-300 ezres nézettsége a következő hetekben 150 ezer alá esett.

A nemzeti együttműködés rendszerében kifejezetten jól boldoguló Kálomista Gábor producer cége, a Megafilm Service Kft. ezúttal is bőséges megrendelést kapott az évi 80 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodó MTVA-tól. Októberben összesen 1,5 milliárd forint értékben szerződtek a kft.-vel három sorozat gyártására. Legnagyobb tétel a 676 millió forintért megrendelt Tóth János című vígjátékszéria harmadik évada. 453 millió forintért készülhet a Csak színház és más semmi című sorozat folytatása – ennek harmadik évadát egyébként március 3-ától vetíti a Duna TV –, illetve újráz majd az Egynyári kaland című tinisorozat is, 412 millióért. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az MTVA a másik udvari filmes nagyvállalkozónak számító Andy Vajna televíziójával, a TV2-vel is üzletelt: 103 millió forintért vásárolt a csatornától egy filmcsomagot. Hogy miért volt erre szükség, és pontosan mit tartalmaz a csomag, arról kérdeztük az állami vállalatot, de egyelőre nem válaszoltak. Összehasonlításként: 171 millió forintért a Columbia Picturestől is vásároltak filmcsomagot.

Az MTVA a sorozatgyártás mellett a sportközvetítésekre sem sajnálja a milliárdokat. A 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság – amelynek egyik helyszíne az épülő Puskás Ferenc Stadion lesz – közvetítési jogainak megvásárlása 2,1 milliárd forintba kerül. Az összeg mellett eltörpül az a 10 millió forintos tétel, amit a szlovák elsőosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő dunaszerdahelyi futballcsapat mérkőzéseinek közvetítéseiért fizettek a jogtulajdonosnak. Még augusztusban jelentette be a vagyonkezelő, hogy legalább négy találkozót közvetítenek. Mint arról egy hónapja írtunk, a most zajló téli olimpia közvetítési jogait a következő téli és két nyári ötkarikás játékokkal csomagban vásárolták meg, ezért 4,6 milliárd forintot fizettek.

Jutott pénz tavaly ősszel kultúrára is. A Magyar Rádió szignáljait 12 millió forintért komponáló Kovács Ákos zenész Arany János-estjét például 6 millió forintért örökítik meg, ebből a pénzből werkfilm is készül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.