Értesítőt küld a Facebook azoknak, akiknek megszerezték az adatait

A Cambridge Analytica 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg.

MN
2018. 04. 09. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője április 4-én mikroblogbejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a brit–amerikai Cambridge Analytica 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, s ebből 71 millió felhasználó volt amerikai. 2,7 millió felhasználót érintett az adatgyűjtés az EU-ban, míg további 2 milliót a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. Érintett állam volt még Mexikó, Kanada, India, Brazília, Vietnám és Ausztrália.

Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója – aki az adatlopási ügyet kirobbantotta – Twitter-bejegyzésben közölte, hogy a Cambridge Analytica 87 milliónál is több felhasználó profilját dolgozta fel.

Az átláthatóságért tett erőfeszítések során a Facebook bejelentette, hogy 2,2 milliárd felhasználónak küld értesítést arról, hogy milyen applikációkat használ, s azokon keresztül milyen adatokat oszt meg magáról. A közösségi oldal szerint az embereknek ezután lehetőségük lesz arra, hogy kikapcsolják az applikációkat, vagy kizárják a harmadik fél hozzáférését azokon keresztül.

„Én indítottam el a Facebookot, s én vagyok a felelős azért, hogy mi történik a platformunkon” – hangsúlyozta közleményében Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója. Zuckerberg egyben kiemelte: mindent meg fog tenni a Facebook-közösség védelmében.

Zuckerberget április 10-én készülnek meghallgatni az amerikai kongresszusban.

A londoni székhelyű, New Yorkban is irodát fenntartó Cambridge Analyticát azzal vádolják, hogy sok millió Facebook-profil adatait dolgozta fel a felhasználók tudta nélkül, és a 2016-os amerikai elnökválasztás, valamint a Nagy-Britannia uniós kilépéséről szóló referendum befolyásolására használta fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.