Brit punkok inváziója a Barba Negrában

Villanásnyi anarchia Budapesten. A punkszíntér javíthatatlan krémje érkezik a Barba Negra színpadára.

MN
2018. 01. 30. 21:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kéne még egy ’Ploited-póló, lehetőleg lehányva, kéne még egy merevrészeg, piros hajú leányka” – foglalta rímbe a Tolna megyei Prosectura zenekar a nyeretlen vidéki punkfiak vágyait. Az Exploited egy skót zenekar, amelynek megénekelt mechandise-termékeit azóta is előszeretettel viselik a csoportkultúra bősz letéteményesei. Akiknek malacuk van, elvégre most pénteken a hasonlóan legendás Cockney Rejects, a Peter and the Test Tube Babies és a UK Subs társaságában hallgathatják meg a Barba Negra Track színpadán hangversenyt adó kedvencüket. A koncerttermet ráadásul az angolszász punk legnevesebb nyúlója, a Lopunk melegíti majd be. 

A hetvenes években az Egyesült Királyság hadserege lehetett feltehetően az a közeg, ahol a jól szituált, de kevésbé motivált fiatalemberek csoportosan s jól szervezetten azonosulhattak Johnny Rotten anarchiát szorgalmazó szavaival. Rossz idők jártak. Walter David Buchan, Edinburgh szülötte pedig figyelmesen itta a Sex Pistols énekesének szavait, és nem feledkezett el a jövőtlenséget prognosztizáló passzusokról sem. Egy évvel a gyűlölet ’77-es nyarát követően Wattie Buchan nekifogott egy véget nem érő ütközetnek, amelyet Exploited névre keresztelt. Azóta a jelenben él. És rajongói sem eresztik a múltat.

Az Exploited Apokalipszisre keresztelte az 1981-es angliai turnéját, de a végítélet elmaradt, és ahogy a még abban az évben kiadott nagylemezük címe is sejtetni engedte, a punkok sem haltak meg. A Punk’s Not Dead című korong a Crass nevű banda ugyancsak sommás kijelentését volt hivatott cáfolni, miszerint a punk halott volna. Az állításokról, illetve azok cáfolatáról napestig vitázhatnánk, azonban ha arra gondolunk, hány pólóra vasalták előbbi, mennyire az utóbbi jelszót az elmúlt négy évtizedben, arról győződhetünk meg: Wattie-ék mondása erősebb.

És Wattie szervezete sem gyenge. Az énekes körül sokszor kicserélődött már a zenekar, de ő túl szívrohamon és műtéteken, még 60 évesen is katonásan celebrálja az anarchiát. Aki nem hiszi, járjon utána.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.