A koronavírus-járvány talán még inkább arra ösztönöz bennünket, hogy spóroljunk, és jobban odafigyeljünk az ételmaradékok felhasználására. A Mindmegette.hu pénztárcabarát tanácsaival azonban nemcsak az élelmiszerpazarlásnak inthetünk búcsút, hanem a felesleges zsírpárnáknak is.
Fagyasszuk le a maradékot!
A kenyér két-három napig őrzi meg a minőségét, ám sokan nem fogyasztják el ennyi idő alatt a megvásárolt mennyiséget. Ezért célszerű rögtön ketté- vagy kisebb-nagyobb szeletekre vágni, és annyi kivételével, amennyit aznap megeszik a család, lefagyasztani. Így amikor szükség van rá, csak ki kell olvasztani!
Az esetleges szikkadt maradékból készíthetünk pirítóst, házi krutont vagy zsemlemorzsát. Jó tudni, hogy a teljes kiőrlésű pékáruk általában tovább elállnak, mint fehér lisztből készült társaik, és a fagyasztás sem ront a minőségükön. A belőlük készült pirított kenyérkocka nemcsak alakbarát levesbetét lehet, hanem laktató snackként is fogyasztható.
A kenyér két-három napig őrzi meg a minőségét
Fotó: Pixabay
Adjunk még egy esélyt a fonnyadt salátának
A zöld levelesek nem sokáig őrzik meg a frissességüket. Előszeretettel vásároljuk a zacskós vegyes salátamixeket, ám legyünk őszinték: ritkán használjuk fel egyből a teljes mennyiséget. Pedig fontos lenne, hogy napi szinten beillesszük ezeket az étrendünkbe, hiszen nemcsak egészségesek, hanem az alakunkra is vigyáznak.
Felbontás után egy-két nappal azonban még a hűtőben is fonnyadásnak indulnak, és gyakran a kukában végzik. Nos, a kókadt levelek újra ropogósak lesznek, ha pár percre jéghideg vízbe áztatjuk őket.
Maradékból kreatívan
Lehet-e ugyanazt a sült csirkét enni akár több napig is anélkül, hogy megunnánk? Természetesen igen, méghozzá változatos formában, csak egy kis fantázia kell hozzá! Például, ha egészben sütöttük meg a csirkemelleket, akkor a maradékot szeleteljük fel, és keverjük hozzá sült zöldségeket, valamint teljes kiőrlésű pirított kenyérkockákat. Máris kész a laktató ebéd!
A sült csirke remek alapanyaga lehet akár a házi tortillatekercsnek is, melybe a húscsíkokon kívül tegyünk zsírszegény kefirrel, vagy joghurttal elkevert csemegekukoricát, bébispenótot és paradicsomot.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!
Ittunk bánatunkban: több alkoholos ital fogyott mint az elmúlt években
2020 februárjában, amikor a koronavírusjárvány hírére a lakosság nagy felvásárlásokba kezdett, 80 százalékkal ugrott meg az alkoholos italok forgalma, és még a következő hónapban, márciusban is 50 százalékkal több alkoholt vásároltunk, mint általában.