A lettek szemében a szovjet katonák egyenlők a nácikkal

A rigai parlament törvényben rögzítette a második világháborúban harcoló veteránok státusát.

Stier Gábor
2017. 12. 21. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erre mondják, hogy a gyűlölet és a szenvedés elvakít. Avagy minden csak nézőpont kérdése? Tény, hogy a balti országok nagyon rosszul jöttek ki a második világháborúból, hiszen a függetlenségüket elveszítve a Szovjetunió részévé váltak. Ennek ellenére bár érthető, mégis elfogadhatatlan az a hozzáállás, amellyel a lett parlament egyenlőségjelet tett a második világháborúban egymással szemben harcoló szovjet és náci hadsereg veteránjai közé.

A világháborúban harcoló veteránok státusáról szóló törvényt végleges olvasatban fogadta el a szejm. A törvény értelmében a második világháború résztvevőjének csak azok a lett állampolgárok tekinthetők, akik 1940. július 17-én is az ország polgárai voltak, illetve legálisan érkeztek a köztársaságba.

A lett háborús veteránok üdvözölték a jogszabályt, amely olvasatukban végre értékeli azokat az embereket, akik a totalitárius rezsimek ellen harcoltak. A döntés beleillik abba a sorba, amellyel a második világháborúban aratott győzelmet identitása részeként kezelő Putyin-rendszert ellenfelei az emlékezetpolitikán keresztül is gyengítenék.   

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.