Beszóltak a gyerekek Putyinnak

„Hát, hogy őszinte legyek, a tévében jobban néz ki!” – jegyezte meg egy fiúcska a Kreml karácsonyfájánál.

Stier Gábor
2017. 12. 26. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikus a gyerekek körében. Klasszikus kép, főképp kampány idején. Vlagyimir Putyin PR-osai sem hagyták ki a lehetőséget. Az orosz elnök ugyan 2005 óta nem látogatott el a Kreml karácsonyfájához, ám most 200 gyerek hatalmas örömére visszatért e szokásához.

Az újságírók már a helyükön voltak, s Putyin érkezését várták, amikor a Kreml sajtószolgálatának egyik munkatársa csendre intette őket. „Uraim, az égre kérem önöket, csendesebben! A gyerekek nem tudnak semmiről. Azt mondták nekik, hogy egy újévi tévéshow felvételére érkeztek. A forgatókönyv szerint a fa körül lett volna éneklés és különféle játékok. Közben azonban elolvadt a hó, de a gyerekek – dzsekijükön városuk nevével – ügyet sem vetettek rá, vidáman kerülgették a tócsákat. Egészen addig, amíg egyikük, meglátva a tér sarkán megjelenő elnököt, fel nem ordított: „Putyin! Méghozzá az igazi!” S a csapat immár a víztócsákra fittyet hányva egy emberként indult el Putyin irányába. „Te jó ég, így el sem jut a fáig!” – sóhajtott fel a helyszíni beszámolók szerint az egyik szervező.

Így is lett. A gyerekek lerohanták az elnököt, és nem teltek be a hús-vér Putyin látványával. Kérdeztek. Köztük egész „felnőtteseket” is. „Hogy viszonyul az ellenzékhez?” – vetette fel egy hang a tömegből. „Pozitívan” – nyugtatta meg Putyin, mintegy magának hozzátéve, már persze a normális ellenzékhez. „Győzelemre számít a választásokon?” – jött a másik kérdés. S az elnök azt mondta, amit ilyenkor kell. „Ezt majd az emberek döntik el.”

„Nehéz az országot kormányozni?” – érkezett a következő. „Az olyan országot, mint a miénk, nem” – hangzott kiszámítottan a válasz. Valaki még megkérdezte, hogy teljesíti-e a Télapó az elnök kívánságait, mire Putyin nem rombolva le a gyerekek hitét a csodában, annyit mondott, hogy néhányat igen. Ekkor a tömegből egy fiú hangosan felkiáltott: „Hát, hogy őszinte legyek, a tévében jobban néz ki!” Putyin erre csak morgott valamit maga elé, s már záporoztak is tovább a kérdések. (A Kalinyingrádból érkező fiú később az újságíróknak finomított a véleményén, elismerve, hogy nem fejezte ki magát pontosan. Úgy értette ugyanis, hogy a képernyőn Putyin úgy néz ki, mint egy viaszfigura, míg most itt állt előtte egy élő ember tele érzelemmel.)

Putyin nehezen szabadult a gyerekek köréből, azzal zárta le a diskurzust, hogy a kormány tagjai már várják a szokásos év végi köszöntőre. Még gyorsan felajánlotta, hogy készítsenek egy csoportképet, ami nem volt egyszerű, ám tapasztalt, többgyerekes szóvivője, Dmitrij Peszkov megígérte mindenkinek, hogy rajta lesz a képen. „Micsoda meglepetés! Vászka a 6/B-ből belesárgul az irigységbe!” – lelkendezett az egyik fiú. Putyin pedig a fotózkodás után elballagott, hogy megköszönje Dmitrij Medvegyevnek és csapatának az idei munkáját. Immár hivatalosan is elnökjelöltként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.