Gyülekeznek Vlagyimir Putyin kihívói

Először veszíthetik el eddig az orosz választásokon öröknek vélt második helyüket a kommunisták.

Stier Gábor
2017. 12. 23. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előttünk álló, január közepéig tartó ünnepi időszak előtt a hét végén több párt is kongresszust tartott, s megnevezte jelöltjét a 2018. március 18-i elnökválasztásra. Így a Polgári Kezdeményezés nevű alakulat az újságíró-celeb Kszenyija Szobcsakot, a Jabloko Grigorij Javlinszkijt, a Növekedés Pártja az üzletember Borisz Tyitovot, a nacionalista-populista liberális demokraták (LDPR) immár ötödször Vlagyimir Zsirinovszkijt jelölik, a hatalom pártja, az Egységes Oroszország pedig bejelentette, hogy Putyint támogatja.

Valódi tétje azonban csupán a kommunisták  kongresszusának volt, hiszen a második legnagyobb tagságú, egyetlen igazán klasszikus pártnak nevezhető KPRF idáig lebegtette jelöltjét. Pontosabban nem volt biztos, hogy a párt elnöke, a veterán Gennagyij Zjuganov vállalja-e a jelölést. Mellette szólt, hogy ő a párt igazi arca, ellene, hogy az aktuális közvélemény-kutatások alapján bármelyik kommunista jelöltet megelőzné Zsirinovszkij. Ami pedig azt jelentené, hogy az LDPR először taszítaná le az orosz pártdobogó második helyéről a kommunistákat.

Zjuganov pedig érthető módon nem akarta, hogy ezzel a történelmi vereséggel lépjen le a színről. A kommunistákhoz közel álló forrásaink szerint a pártelnök méltatlannak tartotta részt venni egy olyan kampányban, amelyben a tévés celeb Kszenyija Szobcsakkal kell vitáznia. Informátorunk rámutatott arra is, hogy ebben a helyzetben a kommunistáknak érdekükben állt fenntartani a bizonytalanságot, hiszen ezzel is magukra irányíthatták a figyelmet. Közben már megkezdődött a párt újrapozícionálása, amelyben a politikusok fiatal generációja és befolyásos baloldali üzletemberek mellett nem is olyan sokára két olyan ismert író is komoly szerepet játszhat, mint Zahar Prilepin vagy a már most is képviselő Szergej Sargunov. Egy belső felmérés azonban a feltörekvők közül egyelőre az ország egyik legsikeresebben működő mezőgazdasági kombinátját, a Moszkva melletti, Lenin nevét viselő szovhozt irányító Pavel Grugyinyint hozta ki jelöltnek.

Az Orosz Föderáció Kommunista Pártjának megalakulásánál bábáskodó, a pártot 24 éve vezető Zjuganov így arra kérte a kongresszust, hogy tekintsen el a jelölésétől, majd a kongresszus egyhangú szavazása alapján a jelölt Grugyinyin lett. Zjuganov a legutóbbi, 2012-es elnökválasztáson 12,3 millió voksot szerezve a szavazatok 17,2 százalékával lett a második Vlagyimir Putyin mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.