Újságírók hada előtt beszél Vlagyimir Putyin

Minden eddiginél több, 1640 újságíró kíváncsi az orosz államfő évértékelő sajtótájékoztatójára.

Stier Gábor
2017. 12. 14. 9:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelgő elnökválasztás, az olimpia, a gazdaság, az orosz régiók élete, egy kis magánélet, s természetesen mindenekelőtt a szíriai diadal – ezek Vlagyimir Putyin szokásos éves nemzetközi sajtóértekezletének a fő témái. Az idei, ebben a formátumban tizenharmadik alkalommal zajló évértékelésre minden eddiginél több, 1640 újságíró akkreditálta magát.

A moszkvai nemzetközi kereskedelmi központban összegyűlt újságírók a régió jellegzetes népviseletével s a témát jelző tacepaókkal – ezek méretét idén A4-es formátumra korlátozták – igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.

A tájékoztatót a fő orosz csatornák – Rosszija 1, Rosszija 24 – egyenes adásban közvetítik. A legtöbben, 7,9 millióan 2014-ben kísérték figyelemmel a beszélgetést.

Először 2001-ben hívta meg az év végi összegzésre Putyin az orosz és a nemzetközi sajtó képviselőit. Ez a találkozó másfél órás volt, a leghosszabb, 2008-ban, négy óra negyven percen át tartott. Két éve negyvenhét, tavaly hatvanhét kérdést válaszolt meg az orosz elnök. Ezek közül több, így a szíriai vagy az ukrán helyzet, az amerikai szankciókra, az európai viszonyokra vonatkozók az idén is felmerülnek, kiegészülve az orosz sportolók olimpiai részvétele körüli botránnyal és a koreai válsággal.

A belpolitikai témák közül leginkább az elnökválasztás és a közelgő kampány izgatja a nézőket, s bizonyára szóba kerül egyes médiumok külföldi ügynökké minősítése és a gazdasági helyzet alakulása.

Putyin mindig ügyelt arra, hogy a helyi problémák is terítékre kerüljenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.