Kijev az Európába irányuló gázvezeték felrobbantására készült

Jurij Grimcsak ukrán miniszterhelyettes önleleplezésével hatalmas szolgálatot tett a Kremlnek és az Északi Áramlat II.-nek.

Stier Gábor
2018. 01. 05. 19:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nooormális? – mondaná erre Besenyő Pista bácsi. A L’art pour L’art társulat sem tud annyi abszurd hülyeséget kitalálni, mint amennyit manapság az ukrán politikai élet produkál. Legutóbb tegnap este a Zik tévécsatornán például az ideiglenesen megszállt területekért és a belső áttelepítésekért felelős miniszterhelyettes büszkén igazolta mindazt, amiért Moszkva és az európai fogyasztók egyaránt kiváltanák az Ukrajnán áthaladó gáztranzitot. Jurij Grimcsak azzal csapott ingyenreklámot az Északi Áramlat bővítésének, hogy felfedte az Európába vezető gázcső felrobbantására 2014–2015-ben szőtt ukrán terveket. „Azt gondolják, hogy nem voltak a gázrendszer felrobbantását célzó kormányzati tervek?!” – kérkedett bután Grimcsak, s hencegve mesélni kezdett. Arról, hogy ez a vezeték tartja vissza Moszkvát a Donbasz bekebelezésétől, a háború kirobbanásától. „A Gazprom nem véletlenül tesz meg mindent egy Ukrajna-elkerülő rendszer kiépítésére” – utalt az Északi Áramlat bővítésére.

Ukrajna és az Egyesült Államok mindent megtesz azért, hogy blokkolja az Oroszországból a Balti-tengeren át Németországig vezető Északi Áramlat II.-t. A Gazprom kiszorításán dolgozó Washington ugyanis nemcsak piaci lehetőségeket, de Oroszország presszionálásának egyik fő lehetőségét is elveszítené, míg Kijev a költségvetés számára nem elhanyagolható tranzitdíjtól esne el.

Mindezek fényében Grimcsak hőzöngése hatalmas öngól. Azon már talán az európai államok sem nagyon lepődnek meg, hogy Kijev kész lett volna kockára tenni országok sorának energiaellátását, s – mint a csinovnyik elmondta – ettől csak az „orosz agressziótól” való félelem tartotta vissza. Azt azonban – jegyzi meg ironikusan az ismert ukrán elemző, Dmitrij Dzsangirov – aligha gondolta volna bárki is, hogy Grimcsak „a Kreml legmagasabb poszton lévő ügynöke, a Gazprom leghasznosabb idiótája, az Északi Áramlat II. leghatékonyabb píárosa”.

S még mondja ezután valaki, hogy az ukrán elit rosszabb mulattató, mint Laár Andrásék. Csak ők a tragikomédia műfajában igazán jók. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.