Oroszország már túllépett a szexuális forradalmon

Az egyre konzervatívabb orosz társadalom több mint nyolcvan százaléka utasítja el az egyneműek közötti kapcsolatot.

Stier Gábor
2018. 02. 12. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mondunk újat azzal, hogy az orosz társadalom alapvetően konzervatív. Bár a szovjet időkben a magánéletet is ellenőrzése alá vonó rendszer szigora és bigottsága ellenére is kitapintható volt a hol a szabad szerelemben, hol pedig az abortuszok nagy számában megmutatkozó szabadosság, majd a kilencvenes években a társadalomra rászakadt szabadság következtében tovább lazultak az erkölcsök, mára fordulni látszik a trend. Az Oroszországban zajló konzervatív fordulat látványosan megmutatkozik a szexualitás és a nemi élet tabuihoz fűződő viszonyban.

Mint a Levada központ friss felméréséből kiderül, a megkérdezettek 83 százaléka ítéli el az egyneműek között létesített nemi kapcsolatot, s mindössze 8 százalékuk nem lát ebben kivetnivalót. Mint a központ szociológusai megjegyzik, ez az arány először haladta meg a négyötödöt. Egy húsz évvel ezelőtti felmérés alapján például az oroszok 68 százaléka volt ezen a véleményen.

A kutatásból kiderül az is, hogy az oroszok egyre kevésbé megértőek az abortusszal szemben. A megkérdezettek 35 százaléka tartja a terhesség megszakítását elfogadhatatlannak még abban az esetben is, ha egy család a szegénység miatt nem engedhet meg magának a gyereket. Ezt az álláspontot 1998-ban még csak 12 százalék képviselte.

Megnövekedett azok aránya is, akik kérlelhetetlenül elítélik a házastársi hűtlenséget. A húsz évvel ezelőtti 50 százalékkal szemben ma 68 százalék mondja azt, hogy megbocsájthatatlan, ha valaki megcsalja a házastársát. Az ebben semmi különöset nem látók aránya közben 22-ről 9 százalékra esett.

A Levada egy korábbi, még 2015-ben a homofóbia kérdésében végzett kutatása azt is megállapította, hogy az oroszok túlnyomó többsége nem tudja a társadalom teljes értékű tagjának elfogadni a homoszexuálisokat. A szakemberek ugyanakkor ezzel kapcsolatban azt is megjegyezték, hogy ez a probléma kevésbé érhető tetten a nyilvánosságban, mint korábban. Ezt a változást a nyilvános teret 2012–13 óta betöltő ukrán válsággal magyarázták.

A szexuális mássághoz viszonyulás tekintetében az oroszországi trendek szöges ellentétben állnak a nyugatiakkal. A BBC felmérése szerint a homoszexuálisokat elfogadók és támogatók aránya Nagy-Britanniában például az 1983-as 17-ről 2016-ra 64 százalékra emelkedett. A Pew Research Center közvélemény-kutatása alapján az Egyesült Államokban pedig a társadalom 62 százaléka támogatja az egyneműek házasságát, és 32 százalékuk utasítja el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.