Tízezrek tüntettek Moszkvában

A hideg ellenére tízezrek vonultak az orosz főváros utcáira, de demonstrációk zajlottak több nagyvárosban is. A világsajtó azonban hallgat. Miért?

Stier Gábor
2018. 02. 04. 19:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világsajtó kedvenc témái közé tartoznak a moszkvai tüntetések. Ha Alekszej Navalnij kivisz háromezer embert az utcára, már tele van vele a nemzetközi média. Ezen a hétvégén 60 ezren vonultak az orosz főváros központjában. Jekatyerinburgban 8 ezren, Krasznodarban 15 ezren, Groznijban pedig 170 ezren demonstráltak.

A hatalom mozgatott meg ennyi embert. Az „Oroszország a szívemben él” jelszóval zajló hazafias tüntetéseket a téli olimpiáról eltiltottak és az ott semleges zászló alatt mégiscsak induló orosz sportolók támogatására szervezte a társadalmi tanács.

Az orosz sportolók eltiltásáról, a doppingbotrányról naponta tudósít a világsajtó, ezek a patrióta tüntetések azonban nem érték el az ingerküszöbét. Úgy látszik, ez nem illik bele a képbe. Még akkor sem, ha ismét lehetett volna írni arról, hogy miként működik a Kreml propagandagépezete, hogyan hajtják ki a fagyban az utcára az állami alkalmazottakat. Be lehetett volna mutatni a tüntetéstől nem messze sorakozó buszokat. Egyszóval teret adni a többségnek is. Ennyi ember ilyen ítéletidőben legalább egy kishírt megért volna.

De nem. Egy biztos. A patrióta kiállásról szóló beszámolót nem az a hír szorította ki, hogy a  Nemzetközi Sportdöntőbíróság megreformálására szólított fel Nemzetközi Olimpiai Bizottság azután, hogy az a napokban 28, az olimpiától örökre kitiltott orosz sportoló büntetését törölte. Ennek értelmében visszaállítják a Szocsiban elért eredményeiket is, ami azt jelenti, hogy vissza kell adni a tőlük elvett érmeket. A rehabilitáltak közül ezután 13-an csatlakoznának a meghívott 169 orosz sportolóhoz, s indulnának Phjongcshangban is.

Kínos. Mármint a NOB-nak. De egyre kínosabb helyzetbe kerül a világ fősodor médiája is, amely természetesen a lausanne-i bíróság döntését nem a vezető hírek között hozta. Ennél jobban alighanem már csak az zavarná össze az objektív sajtót, ha Navalnij szervezne szimpátiatüntetést az orosz sportolók mellett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.