Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Színhelyesen semmi sem jelenhet meg az orosz sportolókból a téli olimpián

A kétfejű sas nem, de a zászlók repülhetnek: egyre tisztább, miként jelenhetnek meg az oroszok Phjogcshangban.

Radványi Benedek
2018. 01. 05. 20:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint egy hónapja tudjuk, hogy semleges színekben versenyezhetnek a doppingbotrányban nem érintett orosz sportolók a februári téli olimpián (lesznek bő kétszázan), ám hogy mit is jelent pontosan a semleges megjelenés, arról a napokban is folynak az egyeztetések.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) december 5-i döntésekor tulajdonképpen csak annyi volt tudható, hogy az ötkarikás zászló alatt, „Olimpiai Sportoló Oroszországból” (OAR) megjelöléssel szerepelhetnek Phjongcshangban, s győzelmük esetén az olimpiai himnuszt játsszák le.

Ám a kérdés ennél jóval szerteágazóbb. Például néhány napja jelezték, hogy a bobokra festett piros szín megegyezik az orosz zászlóban találhatóval, így kénytelenek vörösebbre cserélni. Ugyanis december közepén előírták: ugyanazok a pantone árnyalatok kerülendők, amelyek a nemzeti zászlókon vannak, orosz szimbólumok helyett az OAR megjelölést és egy körívben leírt Olympic Athlete from Russia szöveget használhatnak, sőt, még azt is meghagyták, hogy a Russia (vagyis Oroszország) szó nem lehet nagyobb a többinél.

Kikötötték még, hogy az orosz címer helyére az olimpiai ötkarika kerül, hogy a különböző sportruházatok nem tartalmazhatnak kettőnél több színt és hogy minden elemet jóvá kell hagyatni a NOB-bal.

A legérdekesebb talán, hogy a Nike által szponzorált hokicsapat milyen mezben lép majd a jégre, bár egy múlt hónapban kiszivárgott grafika alapján már megvan a megoldás:

Герб РФ на новой форме сборной по хоккею заменен на силуэт игрока https://t.co/7z6gJII8Gc pic.twitter.com/ghXiEK2fuM

Ebből is látszik, hogy a védjegynek számító kétfejű sast el kell felejteniük a mezről. Igaz, hogy tényleg ezt láthatjuk-e majd rajtuk, azt senki sem erősítette meg.

A megfelelő szimbólumokat tartalmazó tiszta kék egyenmelegítőjükre viszont már rábólintott a NOB, ennek fő érdekessége, hogy az a ZASport gyártja őket, amely nemrég váltotta az Orosz Olimpiai Bizottság megbízottjaként azt a Boscót, amely a NOB-tagok számára is ruházatot gyártott volna a koreai játékokra. Ám miután megregulázták az oroszokat, válaszul a Boscót is visszaléptették.

A felsorolt szankciók ugyanakkor csak a hivatalos delegáció tagjaira vonatkoznak, az újságírókra és a drukkerekre nem. Márpedig utóbbiból több ezer érkezik Koreába, Kangnungban nemzeti trikolórral feldíszített szurkolói házuk is lesz, a zászlókat pedig lobogtathatják a versenyhelyszíneken is. Már csak az a kérdés, ha valaki győz, s egy drukker ledob neki egy lobogót, s a sportoló kézbe veszi, netán a dobogóra is azzal áll fel, ahhoz mit szól majd a NOB.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.