28 orosz sportoló ügye megfordult: doppingvétség nincs, de olimpiai indulás sem

A nemzetközi Sportdöntőbíróság 39 esetben törölte az örökös olimpiai eltiltást, 28-nak újra él a 2014-es eredménye.

MN
2018. 02. 01. 9:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CAS csütörtöki közlése szerint 28 esetben nem volt elég bizonyíték a doppingvétségre, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek. További 11 versenyző változatlanul nem kaphat indulási jogot a jövő pénteken kezdődő phjongcshangi téli olimpiára, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes – írja a Sportdöntőbíróság döntésére hivatkozva az MTI.

A NOB korábban 43 oroszt tiltott el örökre az ötkarikás játékoktól, mert a vád szerint a szocsi játékokon szervezett manipulációval érték el eredményeiket, közülük 42-en fordultak a CAS-hoz, amely 3 már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja.

A doppingvádak alól teljesen tisztázott versenyzők között van például az 50 kilométeres tömegrajtos sífutás szocsi aranyérmese, Alekszandr Legkov, a négy éve ugyancsak győztes szkeletonos, Alekszandr Tretyjakov, valamint az ezüstérmes szánkós, Albert Gyemcsenko. A Szocsiban kétszeres olimpiai bajnok bobos, Alekszandr Zubkov ugyanakkor azon 11 versenyzőhöz tartozik, aki esetében megállapították a doppingvétséget.

A NOB a közelmúltban kijelentette: a 43 eltiltott a CAS esetleges felmentő ítélete ellenére sem lehet ott Koreában. A kérdés most az, hogy vajon változtat-e ezen az álláspontján. (Válasz a frissítés utáni NOB-közleményben, amelyet keretes írásunkban olvashatnak.)

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a februári játékokról a NOB, az engedélyt kapott 169 orosz sportoló – aki bizonyítottan tisztán készült – csak semleges zászló alatt versenyezhet Phjongcshangban.

A CAS-meghallgatás az elmúlt napokban zajlott, az érintett sportolókon kívül videokapcsolaton keresztül a koronatanú Grigorij Rodcsenkov – a szocsi olimpián történt visszaéléseket leleplező, s az Egyesült Államokba szökött volt orosz laborvezető – és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren is vallomást tett.

Az orosz doppingbotrányt egyrészt Rodcsenkov állításai, másrészt a McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki, ezek az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták fel. A NOB által létrehozott, a svájci Denis Oswald vezette fegyelmi bizottság pedig elégségesnek ítélte a bizonyítékokat az eltiltások kiszabásához, a CAS azonban másként foglalt állást.

A NOB közleményben reagált, és egyértelműsítette: a decemberi döntés érvényben marad, azaz mivel az Orosz Olimpiai Bizottság fel van függesztve, sportolóik csak meghívásos alapon versenyezhetnek Phjongcshangban. „A CAS döntésének eredménye nem jelenti azt, hogy ennek a 28-as csoportnak a sportolói meghívást kapnak az olimpiára.” Kiemelték: a CAS főtitkára is elmondta, ezt a 28 főt nem deklarálták ártatlannak, valamint jelezték, hogy mivel a további 11 sportoló eltiltását helybenhagyták, ez megerősíti, hogy a 2014-es szocsi olimpián szisztematikusan manipulálták a doppingellenes rendszert. A NOB mérlegelni fogja a kialakult helyzetet, és lehet, hogy fellebbeznek majd a svájci állami bíróságnál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.