„Ha a medvét sokat ingerlik, akkor előbb-utóbb harap”

Az Oroszország és a Nyugat közti szembenállás a moszkvai szakértő szerint a nyílt konfrontáció szakaszába lépett. Interjú.

Stier Gábor
2018. 03. 03. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mást hallott meg a világ Putyin beszédéből, s mást Oroszország. Ezen belül is mást a putyini többség, s mást az ellenzék. Miért volt szükség utóbbiak szerint a számítógépes animációkkal kísért fegyverzetbemutatóra?
– Mondjuk azért, mert sokan szeretnék tudni, hová lettek az elmúlt másfél évtizedben a szénhidrogének exportjából származó bevételek. Életszínvonalat emelő nagy állami programokat ugyanis nem nagyon láttunk. A hatalom baloldali kritikusai szerint a szociális infrastruktúra megújításában az állam például jóval többet is megengedhetett volna magának. Az új fegyverek kifejlesztése azonban magyarázat lehet az ő kérdéseikre is. Mint ahogy a szociális állam hívei azt is kihallhatták Putyin szavaiból, hogy e fegyverrendszerek kifejlesztése után remélhetően több pénz jut immár az oktatásra és az egészségügyre is.

– Ez a beszéd azonban aligha ezért hangzott el. Kiket célzott meg elsősorban?
– Közvetlenül a döntéshozó elitet, de mivel kampány van, elsősorban a társadalmat.

– No és ne feledkezzünk azért meg a Nyugatról se
– Igen, a második rész egészen pontosan a washingtoni döntéshozóknak szólt. Mégpedig úgy, hogy Kijev is értsen belőle.

– Mire gondol?
– Arra, hogy az utóbbi időben egyre többet lehet hallani egy Donbaszt érintő, a labdarúgó-vb idejére időzített ukrán katonai akció előkészületeiről. Aki ezt a beszédet hallgatta, az ezek után kétszer meggondolja, hogy belekezdjen-e egy ilyen kalandor akcióba. De azok is érintve érezhetik magukat, akik folyamatosan szidják Oroszországot. Az utóbbi időben ugyanis jóval durvább lett a retorika, még a szovjet időkben hallottaknál is. Akkor inkább féltek a Szovjetuniótól.

– És nem gondolja, hogy Putyin besétált Amerika utcájába? Washington ugyanis épp az ilyen reakciókra vár. Ez a beszéd ugyanis igazolni látszik a orosz veszélyről szóló amerikai retorikát.
– Lehet ebben valami, ám néha igazolni kell az elvárásokat. Még az ellenségekét is. De ne felejtsük el, hogy az amerikai retorikát nem ez a beszéd tette agresszívvá és militánssá.

– A fegyverkezési verseny azonban veszélyes utca. Tudjuk, hogy Reagan idején mivel végződött

– Ez már folyik. Amerika nem fegyverkezik őrült tempóban? Dehogynem.

– Mi a beszéd üzenete az elkövetkező hat évre vonatkozóan?
– Legfőképpen az, hogy Putyin megőrzi a nemzetet. Ezt szolgálják a szociális fejlesztések, az oktatás, az egészségügy színvonalának a javítása. Erről idáig csak beszéltünk. De azt is tudatosította, hogy Oroszországot a szankciók sem törték meg. A kezdeti félelmek hamar elillantak, hiszen a boltok ugyanúgy tele vannak áruval, mint előtte, s a gazdaságot sem fektette ki. Nem történt semmi szörnyű. Oroszországot lélekben inkább megerősítették a szankciók. A kritikusok azonban joggal vetik föl, hogy akkor mi lesz a gazdasági szerkezettel. Megmarad ilyen egészségtelennek, mint most? S mi lesz az oligarchákkal? Vagy mit jelent a széles tömegek szempontjából az egészségügy és az oktatás jól látható, fokozatos fizetőssé válása? Szinte mindenki felteheti a kérdést, hogy ebben a beszédben miért nem hangzott el egyetlen szó sem a mindent felfaló korrupcióról. A versenyképességet ugyanis mindezek rontják.

– És hát Oroszország gazdasági megerősödése nélkül a globális ambíciók is csak ambíciók maradnak. Nem lesz pénz ugyanis a fegyverekre

– Nem gondolnám. Az orosz találékonyság, a mérnökök ügyessége ennél nehezebb időkben is mindig megteremtette az olcsóságuk ellenére is hatékony fegyvereket. Gondoljunk csak a Kalasnyikovra, amely olcsóbb az M16-osnál. De a szovjet hűtőszekrényt is kevesebb pénzből hozták ki, mint a nyugatiakat. Leszkovval szólva, bolhát patkolni tudunk.

– Elemzőként kielégítette a beszéd?
– Mint sokakat, engem is meglepett, hogy ilyen hangsúlyos volt benne a katonai rész. Van, aki ezt pozitívumként, s van, aki negatívumként értékeli. Én annak jeleként értékelem, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti szembenállás a nyílt konfrontáció szakaszába lépett. De ne csodálkozzunk. Ha a medvét sokat ingerlik, akkor előbb-utóbb megharap. A Nyugatnak sikerült elérnie. A medve medveként viselkedik. Azért nem gondolom, hogy Amerika ezt akarta kiprovokálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.