Bajban a TikTok és a Twitter

Elképzelhető, hogy ellehetetlenül a TikTok az Európai Unióban, ha a közösségi platform nem korlátoz bizonyos tartalmakat – erősítette meg Thierry Breton belső piacért felelős biztos. A Twitter pedig több millió dollárral tartozik angliai és amerikai irodái után.

Forrás: V4, MTI2023. 01. 24. 18:46
null
Boston, 2022. december 28. 2022. október 14-én készített kép a TikTok alkalmazásról egy mobiltelefonon. Az Egyesült Államok képviselõházának hivatala december 28-án utasítást adott, hogy eltávolítsák a hozzá tartozó eszközökrõl a TikTok közösségi videóalkalmazást; az intézkedést a múlt héten elfogadott költségvetési törvény tartalmazza. Az alsóház hivatali fõnöke, Catherine L. Szpindor az alkalmazottaknak és törvényhozóknak küldött emailban adott tájékoztatást arról, hogy azonnali hatállyal megtiltja az alkalmazás használatát a képviselõház eszközein. Hangsúlyozta, hogy a TikTok számos biztonsági kockázat miatt magas fokú kockázatot jelent a felhasználók számára. MTI/AP/Michael Dwyer Fotó: Michael Dwyer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa azzal fenyegetőzött, hogy elérhetetlenné teszik a kínai közösségi médiaplatformot, ha nem cenzúrázzák a problémásnak ítélt tartalmakat – írja a V4 Agency. A Reuters jelentése szerint Breton azután beszélt erről, hogy videóhíváson keresztül tárgyalt a TikTok vezérigazgatójával, Shou Zi Chew-val. Figyelmeztetett, hogy a kínai közösségi médiaplatformnak be kell tartania az EU új digitális szolgáltatási törvényét, különben számolnia kell a következményekkel.

Nem fogunk habozni, hogy a szankciók teljes skáláját alkalmazzuk polgáraink védelme érdekében, ha az ellenőrzések után úgy látjuk, hogy a platform nem felel meg maradéktalanul az irányelveknek

– figyelmeztetett Breton. A tisztviselő később a Twitteren megismételte álláspontját, és hangsúlyozta, hogy a TikTok fiatalabb közönséget vonzó képessége nagyobb felelősséggel jár.

Breton már többször tett hasonló kijelentéseket a Twitterrel kapcsolatban is. Kijelentette: ha a platform új vezérigazgatója, Elon Musk nem tartja be az EU előírásait, következményekkel kell számolnia.

Az Európai Unió nem az első a világon, amely a TikTok betiltását fontolgatja.

Az Egyesült Államokban a demokraták és a republikánusok is többször felvetették, hogy részleges vagy teljes tilalmat rendelnek el a kínai kormányhoz kötődő platformmal szemben.

Ám míg az amerikai tiltás mögött adatbiztonsági aggályok és a platformon megjelenő tartalmak Amerika-ellenes elfogultságával kapcsolatos félelmek állnak, addig az EU-ban a tiltás felmerülése abból fakad, hogy a TikTok nem tesz eleget a felhasználói bázis cenzúrázásának.

 

Milliókkal tartozik a Twitter

A Twitter sem az Egyesült Államokban, sem Angliában nem fizette ki irodáinak legutóbbi bérleti díját, az ingatlanok bérbeadói bíróság előtt követelik a járandóságukat – közölte az angliai legfelsőbb bíróság (High Court). A brit kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding, a Crown Estate fordult bírósághoz, miután állítása szerint a Twitter jelentős bérleti tartozást halmozott fel. A királyi birtokokat is kezelő holding már felkereste a Twittert a hátralék miatt, és megkezdődtek az egyeztetések.

A San Francisco Chronicle helyi lap szerint a vállalat ottani központja kéthavi elmaradás után több mint hatmillió dollárral tartozik az épület főbérlőjének, amely múlt pénteken keresetet nyújtott be a Twitter ellen. Az épületet tulajdonló Sri Nine Market Square közölte: a januári bérleti díj egy részét a kaucióból fedezték, de így is több millió dollárral tartozik a bérlő. A vállalat egy másik San Franciscó-i irodájának főbérlője több mint 136 ezer dollár elmaradás miatt tett panaszt, de hasonló okból Seattle-ben is indítottak pert a Twitter ellen – számolt be az MTI.

Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa a múlt hónapokban radikális változásokat jelentett be a vállalaton belül, a kifogásolható feltételek és munkakörülmények miatt pedig a cég dolgozóinak nagy része otthagyta munkahelyét. Musk hétfőn alperesként vett részt egy szövetségi bírósági tárgyaláson Kaliforniában, amiért 2018-ban a vádak szerint félrevezetően jelentette be a Tesla cég tőzsdei kivezetését, és ezzel szándékosan manipulálta a vállalat részvényeinek árfolyamát.

Borítókép: A TikTok alkalmazás egy mobiltelefonon (Fotó: MTI/AP/Michael Dwyer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.