időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Bajban a TikTok és a Twitter

Magyar Nemzet
Forrás: V4, MTI
2023.01.24. 18:46 2023.01.24. 18:55
Bajban a TikTok és a Twitter

Elképzelhető, hogy ellehetetlenül a TikTok az Európai Unióban, ha a közösségi platform nem korlátoz bizonyos tartalmakat – erősítette meg Thierry Breton belső piacért felelős biztos. A Twitter pedig több millió dollárral tartozik angliai és amerikai irodái után.

Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa azzal fenyegetőzött, hogy elérhetetlenné teszik a kínai közösségi médiaplatformot, ha nem cenzúrázzák a problémásnak ítélt tartalmakat – írja a V4 Agency. A Reuters jelentése szerint Breton azután beszélt erről, hogy videóhíváson keresztül tárgyalt a TikTok vezérigazgatójával, Shou Zi Chew-val. Figyelmeztetett, hogy a kínai közösségi médiaplatformnak be kell tartania az EU új digitális szolgáltatási törvényét, különben számolnia kell a következményekkel.

Nem fogunk habozni, hogy a szankciók teljes skáláját alkalmazzuk polgáraink védelme érdekében, ha az ellenőrzések után úgy látjuk, hogy a platform nem felel meg maradéktalanul az irányelveknek

– figyelmeztetett Breton. A tisztviselő később a Twitteren megismételte álláspontját, és hangsúlyozta, hogy a TikTok fiatalabb közönséget vonzó képessége nagyobb felelősséggel jár.

Breton már többször tett hasonló kijelentéseket a Twitterrel kapcsolatban is. Kijelentette: ha a platform új vezérigazgatója, Elon Musk nem tartja be az EU előírásait, következményekkel kell számolnia.

Az Európai Unió nem az első a világon, amely a TikTok betiltását fontolgatja.

Az Egyesült Államokban a demokraták és a republikánusok is többször felvetették, hogy részleges vagy teljes tilalmat rendelnek el a kínai kormányhoz kötődő platformmal szemben.

Ám míg az amerikai tiltás mögött adatbiztonsági aggályok és a platformon megjelenő tartalmak Amerika-ellenes elfogultságával kapcsolatos félelmek állnak, addig az EU-ban a tiltás felmerülése abból fakad, hogy a TikTok nem tesz eleget a felhasználói bázis cenzúrázásának.

 

Milliókkal tartozik a Twitter

A Twitter sem az Egyesült Államokban, sem Angliában nem fizette ki irodáinak legutóbbi bérleti díját, az ingatlanok bérbeadói bíróság előtt követelik a járandóságukat – közölte az angliai legfelsőbb bíróság (High Court). A brit kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding, a Crown Estate fordult bírósághoz, miután állítása szerint a Twitter jelentős bérleti tartozást halmozott fel. A királyi birtokokat is kezelő holding már felkereste a Twittert a hátralék miatt, és megkezdődtek az egyeztetések.

A San Francisco Chronicle helyi lap szerint a vállalat ottani központja kéthavi elmaradás után több mint hatmillió dollárral tartozik az épület főbérlőjének, amely múlt pénteken keresetet nyújtott be a Twitter ellen. Az épületet tulajdonló Sri Nine Market Square közölte: a januári bérleti díj egy részét a kaucióból fedezték, de így is több millió dollárral tartozik a bérlő. A vállalat egy másik San Franciscó-i irodájának főbérlője több mint 136 ezer dollár elmaradás miatt tett panaszt, de hasonló okból Seattle-ben is indítottak pert a Twitter ellen – számolt be az MTI.

Elon Musk, a Twitter új tulajdonosa a múlt hónapokban radikális változásokat jelentett be a vállalaton belül, a kifogásolható feltételek és munkakörülmények miatt pedig a cég dolgozóinak nagy része otthagyta munkahelyét. Musk hétfőn alperesként vett részt egy szövetségi bírósági tárgyaláson Kaliforniában, amiért 2018-ban a vádak szerint félrevezetően jelentette be a Tesla cég tőzsdei kivezetését, és ezzel szándékosan manipulálta a vállalat részvényeinek árfolyamát.

Borítókép: A TikTok alkalmazás egy mobiltelefonon (Fotó: MTI/AP/Michael Dwyer)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.