Mert az úgy van, tánti kérem, hogy az emberek nyolcvan százaléka úgy képzeli, az autóvezetés és a szalonnasütés rém egyszerű dolog, és hetven százalékuk meg is van győződve róla, hogy kiválóan elsajátította a szükséges tudást. A tétel első felének megcáfolásához elég kinézni csúcsforgalomban a Kiskörútra, a másodikhoz meg írok egy postot :) [“Ahányat parancsol. Volt maga már cselédlány?”]
Viccet félretéve: gondolkoztam egy ideig, belefér-e egyáltalán egy kulináriai blogba a szalonnasütés mint önálló tétel, megvan-e a tevékenységnek és a végeredménynek a szükséges magánvaló értéke. Végül úgy döntöttem, igen. Őszintén mondom, nem a szükség vitt rá, van raktáron éppen elég anyagom. Úgy gondolom azonban, hogy az első igazán napos hétvége beköszöntével időszerű lehet a kerti sütésekkel foglalkozni, és persze kezdjük az alapoknál. A szalonnasütés egyszersmind a kedvencem is, és nem hamis nosztalgia vezérel erre a megállapításra, mert amit gyerekkoromban „építő-„ és egyéb „táborokban” barkácsoltunk, az minden volt, csak nem sült szalonna – olyan 30-35 éves lehettem, mikor először csináltam elfogadhatót ebben a műfajban.
Mostanában „bárbekjúzni” szokás a kertekben, ettől a szótól a hideg kiráz. Pár éve, egészen a nyolcvanas évekig visszamenőleg a „grillezés” volt divatban, ez már elfogadhatóbb. Ha ennél is korábbra megyek az emlékeimben, már csak a szalonna „sütése” marad. EZ a helyes szó. :) Nyaranta rendszeresen sütök a kertben 6 – 20 ember számára, és kipróbáltam (helyenként el is sajátítottam) a BBQ-zás, grillezés sok válfaját a padlizsántól ezerféle halon át a bárányig. És – vallom mindhalálig – mindezek közül legjobb íze a sült szalonnának van!
Véleményem szerint (legalább) három dolgot be kell azonban tartani:
1) a nyárson legyen zsírszalonna, húsos szalonna és hagyma – semmi más.*
2) a tüzet lombhullató, lehetőleg keményfából kell megrakni. A tűlevelű fák gyantája olyan szagot ad le, amit a szalonna nem visel el. Brikett hozzáadása lehetséges, faszenet ne használjunk, mert poroz.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!