Ausztrália még a megnyitó előtt, ellenfél nélkül olimpiát nyert

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Tokióban a 138. kongresszusán szerdán Brisbane-nek ítélte a 2032-es nyári játékok rendezési jogát. A szavazás formalitás volt, mert a NOB gyakorlatilag már február végén odaadta a rendezést az ausztráloknak.

Magyar Nemzet
2021. 07. 21. 13:12
null
Thomas Bach Forrás: IOC / Greg Martin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság még február 24-én jelentette be, hogy a 2032-es nyári ötkarikás játékok megrendezésére Brisbane-t részesíti előnyben, ezért „célzott párbeszédet” kezdeményez az ausztrál várossal. Sokakkal együtt ez számunkra is hideg zuhany volt, mert a magyar rendezést fontolgató Budapest 2032 Bizottság éppen előző napon (!) tartotta meg az alakuló ülését Szalay-Berzeviczy Attila vezetésével. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székházában rendezett eseményen részt vett Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, Deutsch Tamás és Schmidt Gábor alelnök, Kovács Antal elnökségi tag és Vékássy Bálint főtitkár is. A MOB elnöksége még a január 27-i ülésén döntött a Budapest 2032 Bizottság létrehozásáról. Akkor Szalay-Berzeviczy Attila megfogalmazta: „a bizottság feladata kizárólag annak a kérdéskörnek az átfogó vizsgálatára terjed ki, hogy lehetséges-e, illetve érdemes-e Budapestnek megfontolni azt, hogy beadja-e a 2032-es nyári olimpia megrendezésére vonatkozó pályázatát.”

Ez azonban gyorsan okafogyottá vált, a NOB bejelentése egyértelművé tette, hogy ha az ausztrálok nem visszakoznak, akkor más nem rúghat labdába mellettük. A 2032-es nyári olimpia megrendezését előzetesen Ázsiából India (Ahmedabad), Indonézia (Jakarta) és Katar (Doha), Európából Németországban Észak-Rajna–Vesztfália tartomány a Ruhr-vidékkel, valamint Spanyolország Madriddal célozta meg, de velünk együtt még jó néhány ország mutatott érdeklődést, így az olaszok, a hollandok és a britek, valamint a kínaiakat is ebbe a körbe sorolhatjuk. Az kétségtelen, hogy legkomolyabban az ausztrálok nyilvánították ki rendezési szándékaikat, a NOB pedig mellettük kötelezte el magát. Az ötkarikás szervezet „előnyben részesített” státusa azt szolgálja, hogy a többi érdeklődő éveken át ne fordítson feleslegesen kiadásokat a kandidálásra. Ebben van logika, de így nagyon gyorsan egyszereplős lesz a verseny.

A NOB 138. kongresszusán a szerdai szavazáson 77 érvényes voksot rögzítettek, 72 NOB-tag igent mondott Brisbane-re, öten ellene voksoltak, aminek utólag már nincs jelentősége. A NOB elnöke, Thomas Bach nem szavazott – a hagyományoknak megfelelően a testület elnöke csak döntetlen esetén nyilvánít véleményt. Rajta kívül a NOB két ausztrál tagja, John Coates és James Tomkins nem szavazhatott a kérdésben. A hivatalos megállapodást Queensland állam kormányfője, Annastacia Palaszczuk, Brisbane polgármestere, Adrian Schrinner és az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnökeként John Coates írta alá, de egy videókapcsolás során Ausztrália miniszterelnöke, Scott Morrison is bekapcsolódott az eseménybe.

– Brisbane lesz az első olyan helyszín, melyet az új, rugalmasabb kiválasztási folyamat során jelöltünk ki a játékok házigazdájának – idézi a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja Thomas Bachot. – A reformok lehetővé teszik a NOB-nak, hogy partnerként működjenek együtt a városokkal, régiókkal és országokkal, hogy a már létező és ideiglenes létesítményekkel rendelkező projekteket részesítsék előnyben, melyek összhangban vannak a régiók hosszú távú fejlesztési terveivel, és melyek erős vízióval rendelkeznek a sport és a helyi közösségek kapcsolatáról.

Thomas Bach hivatalossá tette, hogy Brisbane révbe ért
Fotó: IOC / Greg Martin

Ausztráliában 2032-ben harmadszor rendeznek olimpiát: korábban Melbourne (1956) és Sydney (2000) volt házigazda. A 2,5 milliós lakosságú Brisbane és Délkelet-Queensland régiója a következő években női kosárlabda-világbajnokságot (2022), országúti kerékpáros világbajnokságot (2022) és női labdarúgó-világbajnokságot (2023) is rendez. 2018-ban a szomszédos Gold Coast a Nemzetközösségi Játékok központja volt – a város a 2032-es olimpiai projektben is fontos szerepet tölthet be.

A tervek szerint a brisbane-i olimpiára 2032. július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerül sor 37 különböző helyszínen. A játékok költségvetése nyolcvan százalékkal alacsonyabb lesz, mint a 2020-as, 2024-es és 2028-as rendezők tervezett átlaga, kifejezve a mozgalom fenntarthatóság iránti elköteleződését.

Mint ismert, 2024-ben Párizs, 2028-ban pedig Los Angeles ad otthont a nyári olimpiának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.