Óriásit úsztak a fiúk, országos csúccsal ötödik a váltó!

A magyar idő szerint hétfőn hajnalban rendezett döntőkön és elődöntőkön csak két számban voltunk érdekeltek úszásban a tokiói olimpián. A 4×100 méteres férfigyorsváltó új országos csúccsal, nagyszerű ötödik helyezést ért el, felülmúlva a 2017-es budapesti világbajnokság emlékezetes bronzérmes teljesítményét.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 5:48
NMETH Nndor; BOHUS Richrd; MILK Kristf; SZAB Szebasztin
Tokió, 2021. július 26. Németh Nándor, Milák Kristóf, Szabó Szebasztián és Bohus Richárd (b-j) örül az 5. helyezésnek a férfi 4x100 méteres gyorsúszás döntõje után a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Tokiói Vizes Központban 2021. július 26-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó Szebasztián, Bohus Richárd, Németh Nándor. Ebben a sorrendben ugrottak a vízbe a magyar gyorsváltó tagjai az olimpiai döntőben. Hasonló volt a leosztás a tegnapi selejtezőben is, amelyből a hatodik legjobb idővel sikerült bejutni a fináléba, ahol a versenyszám történetében először szólították a magyar négyest is rajtkőhöz. A döntőben egy helyet még előrébb lépett a csapat, és új országos rekorddal (3:11,06) sikerült kivívni az olimpiai ötödik helyet.

Milák a hetedik helyen váltott, Szabó ugyancsak, de egy másodpercen belül voltak az élmezőnytől, tehát nagyon szoros volt a verseny. Bohus felhozta a csapatot a hatodik helyre, majd Németh Nándor nagy hajrával a franciákat is megelőzve hozta össze a célba érést ötödikként. A győzelmet a vezette amerikaiak szerezték meg sorrendben Olaszország, Ausztrália és Kanada előtt, utánuk következett a magyar váltó, amely a negyedik helyről csak alig több mint két tizeddel maradt le.

A legjobb magyar résztávot Szabó hozta össze egy őrületes 47,44 másodperces száz méterrel, de Bohus és Németh is 47-es időt jött, Milák pedig a legjobbjához közel úszva teljesített 48,24-et.

Tehát 3:11,06 az új országos rekord a 4×100 méteres gyorsúszásban, s ezzel a 2017-es budapesti vb-n emlékezetes bronzérmes teljesítményt sikerült túlszárnyalni. Akkor 3:11,99 volt a nemzeti csúcs, amelyet még a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összetételű váltó ért el.

A fiúk az úszás után elmondták, hogy tegnap kicsit feszültek voltak, de a mai teljesítményt megalapozta a rangidős Bohus Richárd motivációs beszéde. – Láttam a srácokon, hogy megint kezdenek befeszülni a rajt előtt, úgyhogy tartottam nekik egy kiselőadást, hogy csak élvezzék ezt az egészet… – árulta el Bohus. – És tényleg élveztük. Ma mindenki a legjobbját adta, ami belefért, beletettünk mindent, amink volt, meg még többet is talán. Kristóf megint nagyot ment elsőre, Szebi ma utolérte a víz alatti kamerát, elképesztő volt, amit ma úszott, és óriási volt látni, ahogy jön Nándi az ostorcsapásaival, én tudtam, hogy ezekkel a rettenetes hosszú karjaival szépen lenyúlja a franciákat is.

A másik magyar érdekeltség az úszás délelőtti programjában Németh Nándor egyéni versenye volt a 200 gyors elődöntőjében. Tegnap a selejtezőkben egyéni rekordot úszott, ettől azonban ma egy másodperccel elmaradt (1:47,20), amivel a futamában hetedik lett, összesítésben pedig a 15. helyen kiesett. Nem csoda, hogy kicsit visszafogta magát, hiszen az időrendben később sorra került gyorsváltóra tartalékolt, s az ottani hajráját elnézve megérte.

A délutáni előselejtezőkben Milák Kristóf és megkezdi a szereplését 200 pillangón, pedig javíthat 200 vegyesen, hogy csak két számot emeljünk ki a magyarok miatt számunkra érdekesek közül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.