Az olimpiai arany egy „apró” hiányosság pótlása lenne

Magyarország az ötkarikás játékok vízilabdatornáinak koronázott királya, férfiválogatottunk kilenc aranyérmével messze maga mögött hagyja a vetélytársakat. Tizenhárom éve azonban már ínséges időszakot élünk, a pekingi olimpia óta csupán két ötödik hely jutott a csapatunknak, így Tokióban a trón visszafoglalása a nem titkolt cél. Női válogatottunk még sosem végzett dobogón a viadalon, zsinórban három negyedik hely után végre szintet lépne egy csillogó éremmel.

2021. 07. 20. 7:07
olimpiai
Märcz Tamás négy éve dolgozik a csapattal, és olimpián edzőként is szeretne a csúcsra jutni Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kemény Dénes vezetése által fémjelzett dicskorszak óta nem talált vissza trónjára, de még csak annak közelébe sem férfi-vízilabdaválogatottunk az ötkarikás játékokon. A Sydney-ben, Athénban és Pekingben begyűjtött aranyérem után a londoni olimpián ugyan még a sikerkapitány irányított a medence széléről, mégis az ötödik hellyel kellett beérnie a magyar csapatnak, és nem volt ez másképpen Rióban sem, ahol már Benedek Tibor vezényletével zártak ötödikként a mieink.

A jelenlegi szövetségi kapitány, Märcz Tamás 2017-ben került a válogatott élére. Még abban az évben világbajnoki ezüstöt, tavaly pedig hazai medencében Európa-bajnoki címet ünnepelhetett tanítványaival. A szakvezető játékosként ugyanilyen sikerlistával büszkélkedhet, azzal a kivétellel, hogy tagja volt a 2000-ben olimpiát nyert csapatnak, kapitányként még ez az érem hibádzik a gyűjteményből. Így Tokióban nem is lehet más célt kitűzni, mint pótolni ezt az „apró” hiányosságot.

Férfiválogatottunk programja:

Július 25., 4.30: Magyarország–Görögország

Július 27., 11.20: Japán–Magyarország

Július 29., 4.30: Magyarország–Dél-afrikai Köztársaság

Július 31., 12.50: Egyesült Államok–Magyarország

Augusztus 2., 3.00: Magyarország–Olaszország

A 2020-as Eb-cím jó felvezetésként szolgálhatott volna az ötkarikás játékokra, amelyet végül egy évvel elhalasztottak, de Märcz megbízott a sikert elért játékosaiban, és többségében nekik szavazott bizalmat 2021-ben is. Vízilabdázóinknak a válogatottban az Európa-bajnokság óta kevés komoly kihívással kellett szembenézniük, azonban klubszinten sok nemzetközi tapasztalatot szereztek: a magyar bajnok Szolnok és az OSC is az Eurokupa döntőjében szerepelt, míg a Ferencváros egy szinttel feljebb, a Bajnokok Ligájában vitézkedett és végzett a második helyen.

Az olimpiai felkészülés a nemzetközi kupaszereplések miatt kurtára sikerült, a szövetségi kapitánynak mindössze öt hete volt rá, hogy összecsiszolja a játékoskeretét a kiutazás előtt. Ennek részeként legutóbb a BENU-kupán szerepelt a férfiválogatott, ahol a tokiói éremesélyesek közül Horvátország és Spanyolország is vendégeskedett. A főpróba nem sikerült makulátlanra: az oroszok legyőzése után a horvátok ellen egy vereség és a spanyolokkal szembeni döntetlen az ezüstéremre volt elég.

Japánban ezekkel a csapatokkal a negyeddöntő előtt nem találkozhat Magyarország, ugyanis az olimpián az A csoportba került. Itt a mieink mellett az Amerikai Egyesült Államok, Dél-Afrika, Japán és Olaszország vízilabdázói pályáznak a négy továbbjutó helyre, az itáliaiakkal külön harcot folytathat nemzeti csapatunk a csoportelsőségért. A B jelű hatosban szerepel a teljes balkáni különítmény, azaz Szerbia, Horvátország és Montenegró, valamint Ausztrália, Kazahsztán és Spanyolország válogatottja.

Märcz Tamás szövetségi kapitány a felkészülés során elárulta, hat-nyolc csapatot is esélyesnek tart az éremszerzésre a tokiói játékokon, sőt akár a végső győzelemre is. Magyarország mellett az aranyvárományosok közé sorolta a világbajnok olaszokat, az elmúlt években ezüstérmeket halmozó spanyolokat, a címvédő, ámde lassacskán kiöregedő szerbeket és a 2016-os olimpián második helyen végzett horvátokat is, valamint a montenegrói, a görög, az amerikai és az ausztrál válogatottat is lehetséges kihívóként említette.

Märcz Tamás négy éve dolgozik a csapattal, és olimpián edzőként is szeretne a csúcsra jutni
Fotó: Mirkó István

A férfiakhoz képest százéves csúszással került be az ötkarikás játékok programjába a női vízilabda: csupán a sydney-i olimpia óta, tehát 2000-től láthatjuk a világeseményen a hölgyeket. A magyar válogatott az első, még hatcsapatos viadalra nem kvalifikálta magát, ám 2004-től minden alkalommal olimpiai résztvevő volt. Ez most sem lesz másképpen, igaz, Bíró Attila tanítványai csak az utolsó pillanatban harcolták ki a kvótát, a januári kvalifikációs torna elődöntőjében a házigazda Olaszországot felülmúlva jutottak ki Tokióba. A hollandok elleni siker, egyben tornagyőzelem már csak a hab volt a tornán.

A válogatott – kisebb kilengésekkel – azóta is remek formában játszik. Kanadát több alkalommal is, de a regnáló Európa-bajnok Spanyolország legjobbjait is legyőzte, és 2016 után először jutott be újra egy világverseny fináléjába. Végül a Világliga szuperdöntőjében az olimpiai bajnok Amerikai Egyesült Államok már túl nagy falatnak bizonyult. De az ekkor és a június elején lezajlott amerikai edzőtábor során sok hasznos tapasztalatot szereztek a magyar hölgyek az ötkarikás játékok toronymagas esélyese ellen, amellyel rövidesen, már a csoportkör során újra szembenéznek Tokióban.

Női válogatottunk programja:

Július 26., 7.00: Oroszország–Magyarország

Július 28., 12.50: Magyarország–Egyesült Államok

Július 30., 11.20: Japán–Magyarország

Augusztus 1., 7.00: Magyarország–Kína

A csoportból való továbbjutás nem lehet kérdés, hiszen a B jelű ötösből négy csapat jut a legjobb nyolc közé. A rendező jogán a japánok először vesznek részt az olimpián, a „nagyok” dolgába aligha szólhatnak bele: csoportellenfeleik közül az oroszoktól nyolc, az amerikaiaktól 14, a mienktől pedig 16 góllal kaptak ki júniusban. A kínaiak ugyanakkor több alkalommal is szoros csatákra késztették esélyesebbnek tartott ellenfeleiket az elmúlt években. A címvédőn kívül az orosz pólósokat lehet a legnehezebb megtörni, ők a riói olimpián bronzot, a 2020-as Eb-n ezüstérmet szereztek.

Nem akarjuk leírni a dél-afrikai válogatottat, ugyanakkor a negyeddöntőben feltehetően az ausztrál, a holland, a kanadai vagy a spanyol együttesek valamelyikével nézhetnek szembe pólósaink a legjobb négybe kerülésért. Az ausztrálokkal immár két éve nem játszott tétmeccset a magyar válogatott, de korábban többször is meggyűjt a baja velük. A többi ellenfélről vannak frissebb élményei Bíró Attila csapatának, ezek többségében pozitívak. Az elődöntőbe kerülés tehát nem lehetetlen küldetés, sőt merhetünk nagyot álmodni. Az eddigi négy olimpiai szereplés során elért egy hatodik, de főleg a zsinórban szerzett három negyedik hely után már egyébként is kijárna a mieinknek egy érem. Az idén látottak alapján joggal reménykedhetünk benne, hogy végre valóra válik az álom.

A magyar csapatok

Férfiak:

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), (FTC).

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Honvéd), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), (FTC), (FTC), (FTC).

Nők:

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Dunaújváros).

Mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanská Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (FTC).

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.