idezojelek

Jakab Péter megdöbbentő esete a bilivel

Sokat akart a szarka, de nem bírta a farka.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined
Fotó: Illyés Tibor

Véget ért az ellenzéki előválasztás. Felhévizy Félix végre megnyugodott, az utolsó karaktereket is leütötte a készülő cikkében. A hírlapíró azért aggódott, hogy ezek a szerencsétlenek legalább ezt a színdarabot tudják megrendezni, mert ha nem, ezért is a Fidesz és személyesen Orbán Viktor lesz a felelős. Voltak is erre utaló hazug megnyilatkozások, amikor már az előválasztás első napján összeomlott a rendszerük. De végül csak sikerült összehozniuk. 

Természetesen úgy történt minden, ahogy Gyurcsány Ferenc eltervezte, tehát ilyen szempontból elmaradt a meglepetés. A forgatókönyv híven tükrözi a Demokratikus Koalíció vezérének elképzeléseit és szándékait. Azonban azért mégis vannak ennek a szánalmas színjátéknak komoly vesztesei. Mégpedig Jakab Péter, a Jobbik és Fekete-Győr András, a Momentum jelöltje, hiszen valljuk be, szánalmas vereséget szenvedtek. Annyi valóban feltételezhető volt, hogy egyikükből sem lesz miniszterelnök-jelölt, ezzel talán ők maguk is tisztában voltak, de ilyen mértékű, durván megalázó vereségre egész biztosan nem számítottak. Ezt támasztja alá a Mediaworks–Hírcentrumnak nyilatkozó Tóth Erik, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, aki úgy fogalmazott:

„Fekete-Győr András (Momentum) és Jakab Péter (Jobbik) megalázó vereséget szenvedett: a két pártelnökre arcpirítóan kevesen adták voksukat, saját szimpatizánsaikat sem tudták meggyőzni arról, hogy érdemes bizalmukkal megtisztelni őket.”

Fekete-Győr András, bár a jelölti televíziós vitákban igyekezett túllicitálni társait, tisztában volt nagyjából azzal, hogy hol tart a pártja és milyen támogatásra számíthat.

Különösen fájó lehet azonban ez a súlyos vereség Jakab Péternek, aki a személyiségéből fakadóan már beleképzelte magát a miniszterelnöki bársonyszékbe. Mint ahogy ezt már a parlamentben is bizonyította, amikor arcátlanul leült Orbán Viktor székére. Most azonban hatalmas pofont kapott, hiszen bebizonyosodott, hogy még a saját szavazói sem vevők arra az alpári és végtelenül demagóg stílusra, amit a Jobbik elnöke napról napra, hétről hétre képviselt, és nemcsak az Országgyűlésben, hanem a kampánya során is, amely még tettlegességig fajuló balhétól sem volt mentes. Jakab Péter most átélhette, hogy milyen is az, amikor elalszik valaki és arra riad fel, hogy a bilibe lóg a keze.

Nemhiába szólnak a hírek arról, hogy nagy az elégedetlenség a Jobbikban, mert az eddig hű pártkatonák ennél sokkal jobb eredményre számítottak. Ez azért fájó a számukra, mert ezzel a meglehetősen gyenge eredménnyel Jakab Péter tárgyalási pozíciói erősen meggyengültek a Gyurcsány-féle szivárványkoalícióban. De ez is volt a DK-vezér célja. Minden pártot módszeresen bedarálni, hogy ők legyenek az ellenzék vezető ereje. 

A jobbikosok számára most jött el a megvilágosodás kijózanító pillanata: Jakab Péter végérvényesen  elsüllyesztette a pártjukat.

– Ilyen az, amikor sokat akar a szarka és nem bírja a farka. Jakab Péternek lefőtt a kávé, és csak idő kérdése, hogy ezt a párt tagsága is kifejezésre juttassa, mert az előválasztási eredmények alapján az leszűrhető, hogy szavazóik már felébredtek. Annyi bizonyos, hogy nem lesznek könnyű napjai Jakab Péternek, de ez legyen az ő baja – elmélkedett magában Felhévizy, majd arcán egy félmosollyal lecsukta laptopját és elégedetten nyújtózott egyet az íróasztala mellett.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője ül Orbán Viktor miniszterelnök székében az Országgyűlés működését és a képviselők jogállását érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.